Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Tennessee Tasters’ Selection 001 – High Angel’s Share Barrels, OB 2018, 375ml, 24.000 bts
Kleur: brons
ABV: 53.5%

High Angel’s Share

Zelfs de grootste spelers op de markt blijven innoveren in de hoop van relevant te blijven op de steeds meer veeleisende markt. In de zomer van 2018 kondigde Jack Daniel’s aan dat ze enkele speciale releases op de markt zou brengen: ‘Een gelimiteerde uitgave van experimentele whiskeys, stuk voor stuk geselecteerd door de Jack Daniel’s Master Tasters om een unieke en diverse smaakbeleving te bieden’. De Tennessee Tasters’ Selection was geboren. Ze werd gelanceerd in flesjes van 375ml – half bottles, dus – en de eerste release is de zogenaamde High Angel’s Share Barrels, gebotteld op 53.5%. Volgens Chris Fletcher – toen Assistant Master Distiller – gaat het hier om vaten die in januari 2013 te slapen werden gelegd maar een hogere evaporatie ervaarden dan normaal.

De neus offreert rozijnen en noten met droge kruiden en tabak. Relatief droge neus, als u begrijpt wat ik bedoel. En alvast een pak kruidiger dan de ‘gewone’ Old No 7. Dat moet dan wel aan de hogere verdamping liggen, zeker?

Erg goeie body. Lekker olieachtig tot bijna stroperig. En meteen lekker kruidig en minder droog dan de neus aankondigde. Mokka, Café Noir koekjes, banaan en gemalen hazelnoten. Lekker, zeg. En het ABV is ruimschoots hoog genoeg om te blijven entertainen.

Ook de afdronk is bevredigend lang en doet me verlangen naar een volgende slok – altijd een goed teken!

Veel te duur voor wat je krijgt, natuurlijk, maar de prijs is niet van invloed op de smaak, natuurlijk. En wat dat betreft is dit wel een erg interessante release. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).