Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Tennessee Tasters’ Selection 002

Tasting Notes Posted on 12/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Tennessee Tasters’ Selection 002 – Hickory Smoked, OB 2018, 375ml, 24.000 bts
Kleur: brons
ABV: 50%

Hickory Smoked

De tweede experimentele release werd geselecteerd door Master Taster Marsha Manley Hale, die ervoor koos om de whiskey te finishen op vaten met ‘Charred Hickory Staves’, ter ere van de 30e verjaardag van de jaarlijkse World Championship Invitational BBQ die Jack Daniel’s organiseert. De vaten van hickory hebben een heavy char gekregen. Hickory is een houtsoort die je vooral terug vindt in Amerika, Mexico en China. Hickory Wood wordt ook wel eens rookhout genoemd en stamt af van de okkernootfamilie.

De neus is alleszins apart en niet te vergelijken met de andere releases van JD omwille van een bizarre, maar niet onaangename zoetzure toets. Ik krijg hints van tabak en rozijnen, maar daarnaast ook iets van aardappelschillen en agrums. Zelfs iets wat me aan pickles doet denken, zij het wel heel subtiel en helemaal op de achtergrond. Redelijk umami.

De body is licht olieachtig. Ook op smaak is dit een pak minder zoet dan ik van JD gewend ben. Dit is erg zacht en zoetzuur. Doet wat aan sojasaus denken. Maar dan met zoete elementen erdoorheen gemixt. Denk rozijnen en pruimtabak, maar ook pompelmoes en Jelly Beans. Bizar, maar niet onaangenaam.

De afdronk is middellang en een tikkeltje kruidig, maar ook herbaal. Op het sterfbed is hij zelfs behoorlijk astringent en bitter met een drogend element. Het is die finish die het voor mij een beetje verknoeid, in alle eerlijkheid.

Een echt buitenbeentje in de JD familie, als u het mij vraagt. Blind had ik het mogelijks niet eens Amerikaanse genoemd. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jack Daniel’s Tennessee Tasters’ Selection 001

Tasting Notes Posted on 12/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Tennessee Tasters’ Selection 001 – High Angel’s Share Barrels, OB 2018, 375ml, 24.000 bts
Kleur: brons
ABV: 53.5%

High Angel’s Share

Zelfs de grootste spelers op de markt blijven innoveren in de hoop van relevant te blijven op de steeds meer veeleisende markt. In de zomer van 2018 kondigde Jack Daniel’s aan dat ze enkele speciale releases op de markt zou brengen: ‘Een gelimiteerde uitgave van experimentele whiskeys, stuk voor stuk geselecteerd door de Jack Daniel’s Master Tasters om een unieke en diverse smaakbeleving te bieden’. De Tennessee Tasters’ Selection was geboren. Ze werd gelanceerd in flesjes van 375ml – half bottles, dus – en de eerste release is de zogenaamde High Angel’s Share Barrels, gebotteld op 53.5%. Volgens Chris Fletcher – toen Assistant Master Distiller – gaat het hier om vaten die in januari 2013 te slapen werden gelegd maar een hogere evaporatie ervaarden dan normaal.

De neus offreert rozijnen en noten met droge kruiden en tabak. Relatief droge neus, als u begrijpt wat ik bedoel. En alvast een pak kruidiger dan de ‘gewone’ Old No 7. Dat moet dan wel aan de hogere verdamping liggen, zeker?

Erg goeie body. Lekker olieachtig tot bijna stroperig. En meteen lekker kruidig en minder droog dan de neus aankondigde. Mokka, Café Noir koekjes, banaan en gemalen hazelnoten. Lekker, zeg. En het ABV is ruimschoots hoog genoeg om te blijven entertainen.

Ook de afdronk is bevredigend lang en doet me verlangen naar een volgende slok – altijd een goed teken!

Veel te duur voor wat je krijgt, natuurlijk, maar de prijs is niet van invloed op de smaak, natuurlijk. En wat dat betreft is dit wel een erg interessante release. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).