Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Tennessee Tasters’ Selection 002 – Hickory Smoked, OB 2018, 375ml, 24.000 bts
Kleur: brons
ABV: 50%

Hickory Smoked

De tweede experimentele release werd geselecteerd door Master Taster Marsha Manley Hale, die ervoor koos om de whiskey te finishen op vaten met ‘Charred Hickory Staves’, ter ere van de 30e verjaardag van de jaarlijkse World Championship Invitational BBQ die Jack Daniel’s organiseert. De vaten van hickory hebben een heavy char gekregen. Hickory is een houtsoort die je vooral terug vindt in Amerika, Mexico en China. Hickory Wood wordt ook wel eens rookhout genoemd en stamt af van de okkernootfamilie.

De neus is alleszins apart en niet te vergelijken met de andere releases van JD omwille van een bizarre, maar niet onaangename zoetzure toets. Ik krijg hints van tabak en rozijnen, maar daarnaast ook iets van aardappelschillen en agrums. Zelfs iets wat me aan pickles doet denken, zij het wel heel subtiel en helemaal op de achtergrond. Redelijk umami.

De body is licht olieachtig. Ook op smaak is dit een pak minder zoet dan ik van JD gewend ben. Dit is erg zacht en zoetzuur. Doet wat aan sojasaus denken. Maar dan met zoete elementen erdoorheen gemixt. Denk rozijnen en pruimtabak, maar ook pompelmoes en Jelly Beans. Bizar, maar niet onaangenaam.

De afdronk is middellang en een tikkeltje kruidig, maar ook herbaal. Op het sterfbed is hij zelfs behoorlijk astringent en bitter met een drogend element. Het is die finish die het voor mij een beetje verknoeid, in alle eerlijkheid.

Een echt buitenbeentje in de JD familie, als u het mij vraagt. Blind had ik het mogelijks niet eens Amerikaanse genoemd. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).