Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Twice Barreled, OB 2022, Sherry Cask #22-0724
Kleur: mahonie
ABV: 53.2%

JD Malt

Twice Barreled is zonder enige twijfel één van de meest boeiende releases van Jack Daniel’s om de simpele reden dat, zoals de naam doet vermoeden, deze op Amerikaanse eik werd gerijpt en op oloroso sherryvaten werd gefinisht. Maar… belangrijker is het feit dat deze geproduceerd werd van 100% gemoute gerst. Ja, u leest het goed, dit is een Amerikaanse single malt!

Zoete neus die je absoluut niet met JD associeert, wat natuurlijk alles te maken heeft met de mashbill. Een mix van melk- en pure chocolade, aardbeien, herfstbladeren, koude koffie, anijs en vermolmd hout. Doet me wat denken aan Westward uit Oregon, eerlijk gezegd.

Mooi olieachtig en voldoende krachtig op mokatine bonbons, rum, citroenkruid en melkchocolade met pralinévulling. Heel atypisch – voor JD bedoel ik dan – maar wel smaakvol en boeiend, zij het wel een tikkeltje boozy. Flink wat moutsuikers en toetsen van de eik. Apart!

De afdronk is lang, zoet en zacht gekruid met een ietwat droge toets op het sterfbed.

Een single malt van Jack Daniel’s… het moet niet gekker worden. Nergens meer te vinden, tenzij je bereid bent er zo’n 700 EUR voor neer te tellen. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).