Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Twice Barreled

Tasting Notes Posted on 11/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Twice Barreled, OB 2022, Sherry Cask #22-0724
Kleur: mahonie
ABV: 53.2%

JD Malt

Twice Barreled is zonder enige twijfel één van de meest boeiende releases van Jack Daniel’s om de simpele reden dat, zoals de naam doet vermoeden, deze op Amerikaanse eik werd gerijpt en op oloroso sherryvaten werd gefinisht. Maar… belangrijker is het feit dat deze geproduceerd werd van 100% gemoute gerst. Ja, u leest het goed, dit is een Amerikaanse single malt!

Zoete neus die je absoluut niet met JD associeert, wat natuurlijk alles te maken heeft met de mashbill. Een mix van melk- en pure chocolade, aardbeien, herfstbladeren, koude koffie, anijs en vermolmd hout. Doet me wat denken aan Westward uit Oregon, eerlijk gezegd.

Mooi olieachtig en voldoende krachtig op mokatine bonbons, rum, citroenkruid en melkchocolade met pralinévulling. Heel atypisch – voor JD bedoel ik dan – maar wel smaakvol en boeiend, zij het wel een tikkeltje boozy. Flink wat moutsuikers en toetsen van de eik. Apart!

De afdronk is lang, zoet en zacht gekruid met een ietwat droge toets op het sterfbed.

Een single malt van Jack Daniel’s… het moet niet gekker worden. Nergens meer te vinden, tenzij je bereid bent er zo’n 700 EUR voor neer te tellen. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jack Daniel’s Single Barrel Coy Hill High Proof

Tasting Notes Posted on 11/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Single Barrel Coy Hill High Proof, OB 2021
Kleur: mahonie
ABV: 70.5%

Hoogste

De Coy Hill High Proof is wel een erg bijzondere release van Jack Daniel’s. Niet alleen heeft deze maar liefst 9 jaar gerijpt, maar bovendien deed hij dat op de hoogste verdieping van Barrelhouse 1-09 op Coy Hill, het hoogste punt van de Jack Daniel’s Distillery. Toen de fles op de markt kwam mocht je niet met de ogen knipperen of je had ze gemist. Op de tweedehandsmarkt betaal je ondertussen tussen de 800 en 1.200 EUR voor dit kleinnood. Da’s natuurlijk van de pot gerukt, dus prijs ik mij gelukkig dat Eric uit Roermond, Nederland, mij een sample bezorgde uit zijn open fles. Het is zonder twijfel de donkerste JD die ik al in het glas had. En tevens één van de met het hoogste ABV ooit gebotteld door Jack Daniel’s, namelijk 70.5% ABV oftwel 141 Proof (er zijn nog twee andere Coy Hill releases, nog eentje op 71.0% en eentje op 71.8%).

De neus is zo donker als de kleur, waarmee ik wil zeggen dat ik voornamelijk ahornsiroop en bruine suiker krijg, bijna aangebrande karamel en cola. Op de achtergrond nog wat geblakerde eik en iets wat me aan vernis doet denken. Maar hij brandt niet, althans niet op de neus. Dit ruikt erg aangenaam en erg JD, als u begrijpt wat ik bedoel. Door er wat water aan toe te voegen, verschijnt er die typische toets van houtlijm, maar is ook het snoeperige kantje meer uitgesproken.

Ook op maak is het donkerzoet zonder te branden. Da’s knap. Maar het ABV is toch van dien aard dat de smaken gemaskeerd blijven. Flink wat kaneel en karamel, maar weinig meer. De complexiteit is hier vervangen door de gimmick van het hoge ABV. Laat ik er maar wat water aan toevoegen. Alles voor de wetenschap. Veel en veel beter! Bessen, gebakken appels met kaneel en zelfs frambozen. Leuk!

Onverdund is de afdronk lang en kruidig. Met een paar druppels water is hij minstens even lang, maar veel interessanter. Dan zijn er naast kaneel ook appels en frambozen te ontdekken.

Tja… Zonder water is het eigenlijk een erg gewone JD, maar mét water is het een uitstekende JD. Waarom dan bottelen op dit hoge ABV? Gaat de verzamelbaarheid boven de smaak? Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).