Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 15 Year Old 2008/2023 Malts of Scotland, Sherry Hogshead #MoS23028, 278 bts
Kleur: koper
ABV: 56.4%

Blauwe Bosbessen

Sinds kort zitten de malts van het Duitse Malts of Scotland in een nieuwe fles. Weg is de zware ‘cognac’-fles, vervangen door een net iets elegantere (in mijn opinie althans) fles met de naam van de bottelaar erin geblazen. Ik heb in het glas een 15-jarige Benrinnes die zijn leven doorbracht op een sherry hogshead, wat meteen het mooie, heldere koperkleurtje verklaart.

Verrassend zachte neus op hazelnoten, geroosterde kastanjes, pruimen en blauwe bosbessen. Nog iets van leder dat bijna flirt met rubber, maar wel aan de goeie kant van de scheidingslijn blijft.

Op smaak is hij al even verrassend zacht en lekker mondvullend, maar wel onmiddellijk drogend. Het fruit van de neus keert weer, maar dan gekonfijt. Ook het leder keert weer en wordt aangevuld met wat houtkruiden als kruidnagel en een mespuntje saffraan. Iets van pruimtabak verschijnt midpalate. Mooi.

De afdronk is middellang, drogend maar zoet. De kruiden overstemmen uiteindelijk het fruit.

Bij ons noch bij onze noorderburen nog te vinden, maar in Duitsland is hij blijkbaar wel nog beschikbaar (voor zo’n 90 EUR). Bedankt, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).