Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Benrinnes 10 Year Old 2010 Blackadder Raw Cask

Tasting Notes Posted on 01/07/2024 16:30

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 10 Year Old 2010/2020 Blackadder Raw Cask, Oak Cask #306695, 321 bts
Kleur: stro
ABV: 58.1%

Eéndimensionaal

De Raw Cask serie van Blackadder kenmerkt zich door het feit dat er zogenaamde vatrestjes in de whisky zitten. Het lijkt een beetje op roet en dat is het eigenlijk ook. Deze strokleurige Benrinnes werd enkele jaren geleden gebotteld na tien jaar rijping op een bourbonvat.

Blauwe bessen, cake, mirabellen, zoethout, lederen zadeltassen en snuiftabak: da’s de neus van deze malt in een notendop. Foutloos, maar verre van spectaculair.

Met dit ABV verbaast het niet dat het een trap tegen je tanden is, die eerste slok. Het zorgt er wel voor dat de smaken wat gemaskeerd worden, wat ik dan weer geen goeie zaak vind. Hij heeft zelfs iets perfume-y bij de aanzet. De mirabellen keren weer, aangevuld met iets van sinaasappelschillen, maar weinig meer. Behoudens dan flink wat alcohol.

De afdronk is lang en zoet, zacht kruidig en licht drogend, maar verre van speciaal.

Niet echt mijn ding, deze Benrinnes. Te alcoholisch en ééndimensionaal. Links en rechts nog te vinden in ons zakdoek-grote-landje. Bedankt, Benny!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Benrinnes 15 Year Old 2008 Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 01/07/2024 06:30

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 15 Year Old 2008/2023 Malts of Scotland, Sherry Hogshead #MoS23028, 278 bts
Kleur: koper
ABV: 56.4%

Blauwe Bosbessen

Sinds kort zitten de malts van het Duitse Malts of Scotland in een nieuwe fles. Weg is de zware ‘cognac’-fles, vervangen door een net iets elegantere (in mijn opinie althans) fles met de naam van de bottelaar erin geblazen. Ik heb in het glas een 15-jarige Benrinnes die zijn leven doorbracht op een sherry hogshead, wat meteen het mooie, heldere koperkleurtje verklaart.

Verrassend zachte neus op hazelnoten, geroosterde kastanjes, pruimen en blauwe bosbessen. Nog iets van leder dat bijna flirt met rubber, maar wel aan de goeie kant van de scheidingslijn blijft.

Op smaak is hij al even verrassend zacht en lekker mondvullend, maar wel onmiddellijk drogend. Het fruit van de neus keert weer, maar dan gekonfijt. Ook het leder keert weer en wordt aangevuld met wat houtkruiden als kruidnagel en een mespuntje saffraan. Iets van pruimtabak verschijnt midpalate. Mooi.

De afdronk is middellang, drogend maar zoet. De kruiden overstemmen uiteindelijk het fruit.

Bij ons noch bij onze noorderburen nog te vinden, maar in Duitsland is hij blijkbaar wel nog beschikbaar (voor zo’n 90 EUR). Bedankt, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).