Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 11 Year Old 2012/2024 Asta Morris, Bourbon + Palo Cortado sherry #AM143, 250 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.0%

Textuur

Balblair begint langzaam maar zeker flink te stijgen in mijn persoonlijke rangschikking van favoriete distilleerderijen – zeker na het proeven van enkele distillery exclusives – dus is de verwachting van dit jonge beestje van Asta Morris natuurlijk hoog, zeker als je weet dat deze nog eens een finish kreeg (van enkele jaren, dus eerder een double maturation) in een Palo Cortado-vat. Da’s een eerder zeldzaam type sherry – een Fino waarmee de natuur een loopje heeft genomen, zou je kunnen zeggen (Google is uw vriend) – met een ‘knapperig’ randje. Ik lust de sherry alleszins, ik vind Balblair lekker, maar… hoe zal dat combineren?

Heel boeiende neus waar je het DNA van Balblair met zijn boterbollen, kweepeer en een hint van sultanas krijgt voorgeschoteld, prachtig omfloerst door de onmiskenbare toets van deze sherry. En doe de whisky een plezier… hij zat 11 jaar lang gevangen in een vat; geef hem 11 minuten de tijd in het glas. De evolutie is frappant (en hij wordt alsmaar beter).

Hij is zijdezacht op de tong en zijn ABV is nagenoeg perfect. Water? No way! Heerlijk snoeperig op boterbabbelaars, drop, vanille en karamel, aangevuld met een zilt randje van de sherry. Fantastische textuur. De combinatie is een staaltje vakmanschap van de kerel die deze vaten in West-Vlaanderen verborgen houdt en minutieus koestert.

De afdronk is lang en wordt plots aangenaam warm van de kruiden, waardoor hij een zacht drogende dood sterft.

Wat een excellente Balblair. Zeker de leeftijd indachtig. Kudos, Bert! Te koop, als je hem nog kan vinden, voor 76 EUR. No brainer.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).