Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balblair 11 Year Old 2012 Asta Morris

Tasting Notes Posted on 04/06/2024 16:30

Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 11 Year Old 2012/2024 Asta Morris, Bourbon + Palo Cortado sherry #AM143, 250 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.0%

Textuur

Balblair begint langzaam maar zeker flink te stijgen in mijn persoonlijke rangschikking van favoriete distilleerderijen – zeker na het proeven van enkele distillery exclusives – dus is de verwachting van dit jonge beestje van Asta Morris natuurlijk hoog, zeker als je weet dat deze nog eens een finish kreeg (van enkele jaren, dus eerder een double maturation) in een Palo Cortado-vat. Da’s een eerder zeldzaam type sherry – een Fino waarmee de natuur een loopje heeft genomen, zou je kunnen zeggen (Google is uw vriend) – met een ‘knapperig’ randje. Ik lust de sherry alleszins, ik vind Balblair lekker, maar… hoe zal dat combineren?

Heel boeiende neus waar je het DNA van Balblair met zijn boterbollen, kweepeer en een hint van sultanas krijgt voorgeschoteld, prachtig omfloerst door de onmiskenbare toets van deze sherry. En doe de whisky een plezier… hij zat 11 jaar lang gevangen in een vat; geef hem 11 minuten de tijd in het glas. De evolutie is frappant (en hij wordt alsmaar beter).

Hij is zijdezacht op de tong en zijn ABV is nagenoeg perfect. Water? No way! Heerlijk snoeperig op boterbabbelaars, drop, vanille en karamel, aangevuld met een zilt randje van de sherry. Fantastische textuur. De combinatie is een staaltje vakmanschap van de kerel die deze vaten in West-Vlaanderen verborgen houdt en minutieus koestert.

De afdronk is lang en wordt plots aangenaam warm van de kruiden, waardoor hij een zacht drogende dood sterft.

Wat een excellente Balblair. Zeker de leeftijd indachtig. Kudos, Bert! Te koop, als je hem nog kan vinden, voor 76 EUR. No brainer.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Strathmill 12 Year Old 2011 Asta Morris

Tasting Notes Posted on 04/06/2024 06:30

Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 12 Year Old 2011/2024 Asta Morris, Bourbon #AM159, 286 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.0%

Ah, een zacht snoepje

Onlangs was ik te gast in Bar Terroir in hartje Gent (de vroegere Gouts & Couleurs, maar sinds kort nieuwe naam, nieuwe kaart maar dezelfde fantastische mensen en service, dus allen daarheen!). Reden van mijn bezoek? Een tasting georganiseerd door Jeroen van Care For Craft Spirits waarin de nieuwe releases van Asta Morris werden voorgesteld. Je zou kunnen zeggen dat Bert Bruyneel zelve de gastspreker was, maar hij liet het werk toch vooral over aan Jeroen in pure Zotte Bert stijl. We hebben ons heerlijk vermaakt met veel humor en – belangrijker, nou ja – heerlijke whisky! De debatten werden geopend met een jonge Strathmill, een distilleerderij in Speyside die sinds kort zelfs geen malt whisky meer stookt, maar helemaal heeft ingezet op gin, stel je voor!

Ah, een zacht snoepje op de neus. Vanille, karamel, digestieve koekjes, hooi en een mandje vol geel fruit in diverse stadia van rijpheid. Erg leuk begin.

Ah, een zacht snoepje op de tong. Alhoewel hij dankzij het ABV zeker voldoende pit heeft, is dit weer zo’n mooie, toegankelijke kaarterswhisky – the best kind! – die buiten de fruitige, zoete toetsen van de neus die netjes weerkeren, opgesmukt wordt met net voldoende houtkruiden om hem een wat spicy karakter een geven. Verdacht eenvoudig, maar stiekem best complex.

In de afdronk passeren alle smaken nog eens de revue, met een mooi, subtiel bittertje op het sterfbed. Lekker!

Dit is een echte sloeberwhisky die zo vlot binnen kapt, dat je zijn verdoken complexiteit wel eens over het hoofd zou kunnen zien. Op en top Speyside snoepje. En dat voor amper 75 EUR. That’s a steal!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).