Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 12 Year Old 2011/2024 Asta Morris, Bourbon #AM159, 286 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.0%

Ah, een zacht snoepje

Onlangs was ik te gast in Bar Terroir in hartje Gent (de vroegere Gouts & Couleurs, maar sinds kort nieuwe naam, nieuwe kaart maar dezelfde fantastische mensen en service, dus allen daarheen!). Reden van mijn bezoek? Een tasting georganiseerd door Jeroen van Care For Craft Spirits waarin de nieuwe releases van Asta Morris werden voorgesteld. Je zou kunnen zeggen dat Bert Bruyneel zelve de gastspreker was, maar hij liet het werk toch vooral over aan Jeroen in pure Zotte Bert stijl. We hebben ons heerlijk vermaakt met veel humor en – belangrijker, nou ja – heerlijke whisky! De debatten werden geopend met een jonge Strathmill, een distilleerderij in Speyside die sinds kort zelfs geen malt whisky meer stookt, maar helemaal heeft ingezet op gin, stel je voor!

Ah, een zacht snoepje op de neus. Vanille, karamel, digestieve koekjes, hooi en een mandje vol geel fruit in diverse stadia van rijpheid. Erg leuk begin.

Ah, een zacht snoepje op de tong. Alhoewel hij dankzij het ABV zeker voldoende pit heeft, is dit weer zo’n mooie, toegankelijke kaarterswhisky – the best kind! – die buiten de fruitige, zoete toetsen van de neus die netjes weerkeren, opgesmukt wordt met net voldoende houtkruiden om hem een wat spicy karakter een geven. Verdacht eenvoudig, maar stiekem best complex.

In de afdronk passeren alle smaken nog eens de revue, met een mooi, subtiel bittertje op het sterfbed. Lekker!

Dit is een echte sloeberwhisky die zo vlot binnen kapt, dat je zijn verdoken complexiteit wel eens over het hoofd zou kunnen zien. Op en top Speyside snoepje. En dat voor amper 75 EUR. That’s a steal!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).