Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 27 Year Old 1996/2023 The Hultin Family Cask, The Whisky Jury, Bourbon Cask #912, 211 bts
Kleur: goud
ABV: 48.8%

Stella Polaris

Weer een Ben Nevis van The Whisky Jury? Wel… ja, de negende al. Deze keer gaat het om een vat van de Hultin Family uit Finland, waarvan wijlen papa Sven het vat in 1996 kocht. Hij wordt netjes op het label afgebeeld in zijn favoriete habitat: op zijn zeiljacht. Sven Hultin was overigens instrumenteel in Operation Stella Polaris, een militaire operatie in september 1944, waarbij Finse intelligent assets werden verscheept naar Zweden ter voorbereiding op een mogelijke Russische invasie. Dit volledig terzijde… Laten we gauw deze excellente, totaal uitverkochte, release aan de lippen zetten.

De neus begint misleidend gesloten, moet ik zeggen. Kiezels, kalk en slechts een hint van tropisch fruit. Verwacht je op de neus dus niet aan een explosie… maar… wees geduldig en geef de malt voldoende tijd om zich te ontplooien en dan ontdek je toch hints van papaya, ananas en pompelmoes. Nog iets waxy als van meubelpoets. Langzaam maar zeker ontwaakt hier een tropische reus.

Boem, pats, paukenslag! Zei ik al dat de neus ‘misleidend gesloten’ was? Ja, inderdaad. Op de tong, echter, is die explosie van fruit er wel degelijk en onmiddellijk. Oh, mijn god, wat lekker! Banaan, papaya, kweepeer, ananas en nog veel meer, allemaal ondersteund door waxy toetsen en een mooie kruidigheid die hem wat pit geeft. Roze pompelmoes en groene druiven ontwikkelen zich bij de tweede sip. Tot mijn spijt bestaat mijn sample maar uit drie sips… maar goddelijk lekker.

Maar dan die afdronk… Die Afdronk! Bijzonder lang, bijzonder fruitig, heerlijk tropisch en kruidig tegelijkertijd, waarbij al het fruit nog eens de revue passeert en er op het allerlaatste moment, vlak voor hij helemaal uitgedoofd is, nog een verrassend zilt randje verschijnt.

Gewoonweg excellent. Bedankt, Jeroen, om deze fles open te trekken voor het McShelfie festival!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).