Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ben Nevis 27 Year Old 1996 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 18/06/2024 16:30

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 27 Year Old 1996/2023 The Hultin Family Cask, The Whisky Jury, Bourbon Cask #912, 211 bts
Kleur: goud
ABV: 48.8%

Stella Polaris

Weer een Ben Nevis van The Whisky Jury? Wel… ja, de negende al. Deze keer gaat het om een vat van de Hultin Family uit Finland, waarvan wijlen papa Sven het vat in 1996 kocht. Hij wordt netjes op het label afgebeeld in zijn favoriete habitat: op zijn zeiljacht. Sven Hultin was overigens instrumenteel in Operation Stella Polaris, een militaire operatie in september 1944, waarbij Finse intelligent assets werden verscheept naar Zweden ter voorbereiding op een mogelijke Russische invasie. Dit volledig terzijde… Laten we gauw deze excellente, totaal uitverkochte, release aan de lippen zetten.

De neus begint misleidend gesloten, moet ik zeggen. Kiezels, kalk en slechts een hint van tropisch fruit. Verwacht je op de neus dus niet aan een explosie… maar… wees geduldig en geef de malt voldoende tijd om zich te ontplooien en dan ontdek je toch hints van papaya, ananas en pompelmoes. Nog iets waxy als van meubelpoets. Langzaam maar zeker ontwaakt hier een tropische reus.

Boem, pats, paukenslag! Zei ik al dat de neus ‘misleidend gesloten’ was? Ja, inderdaad. Op de tong, echter, is die explosie van fruit er wel degelijk en onmiddellijk. Oh, mijn god, wat lekker! Banaan, papaya, kweepeer, ananas en nog veel meer, allemaal ondersteund door waxy toetsen en een mooie kruidigheid die hem wat pit geeft. Roze pompelmoes en groene druiven ontwikkelen zich bij de tweede sip. Tot mijn spijt bestaat mijn sample maar uit drie sips… maar goddelijk lekker.

Maar dan die afdronk… Die Afdronk! Bijzonder lang, bijzonder fruitig, heerlijk tropisch en kruidig tegelijkertijd, waarbij al het fruit nog eens de revue passeert en er op het allerlaatste moment, vlak voor hij helemaal uitgedoofd is, nog een verrassend zilt randje verschijnt.

Gewoonweg excellent. Bedankt, Jeroen, om deze fles open te trekken voor het McShelfie festival!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Ben Nevis Traditional

Tasting Notes Posted on 18/06/2024 06:30

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis Traditional, Peated Malt, OB 2023
Kleur: goud
ABV: 46%

Aangenaam verrast

Ik beken, ik had nog nooit een geturfde Ben Nevis geproefd. Ik wist zelfs niet dat het bestond. Mijn vriend Bart gaf me daarom opdracht om deze te proeven: Ben Nevis Traditional Peated Malt. Kijk eens aan. Een officiële botteling uit 2023, dan nog. Dit is volledig aan mij voorbij gegaan. Rap rechtzetten.

Op de neus krijg ik een erg fruitig boeket, zoals verwacht, op kweepeer, abrikozen en perziken, maar het geheel vertoont wel een erg mooie, zij het wel subtiele hint van turf. Het zorgt er voor dat deze neus erg rond en rijk is, ondanks de ongetwijfeld jonge leeftijd en het bescheiden ABV. Ik ben erg aangenaam verrast.

Zijdezacht op de tong met wederom de typische fruitigheid die ik met Ben Nevis associeer, zijnde kweepeer, perzik, abrikoos, maar nu ook banaan en iets van mirabellen. Maar de turfrook is nu toch wel heel prominent en groots en zorgt voor een mooie warmte in de mond. De malt vertoont tevens enkele mooie kruidige trekjes op peper en zoethout, maar ook kruidnagel en gember. Wederom een aangename verrassing. Dit is echt lekker!

In de lange afdronk gaat het van fruitig naar eerder aards en herbaal, maar wel op een bijzonder aangename manier. Op het sterfbed krijg ik prikkelende kruiden en toetsen van gedroogd fruit en leder.

Wow! Deze heeft mijn verwachting vlotjes overtroffen. Aanrader! Bedankt, Foamy!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).