Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis Traditional, Peated Malt, OB 2023
Kleur: goud
ABV: 46%

Aangenaam verrast

Ik beken, ik had nog nooit een geturfde Ben Nevis geproefd. Ik wist zelfs niet dat het bestond. Mijn vriend Bart gaf me daarom opdracht om deze te proeven: Ben Nevis Traditional Peated Malt. Kijk eens aan. Een officiële botteling uit 2023, dan nog. Dit is volledig aan mij voorbij gegaan. Rap rechtzetten.

Op de neus krijg ik een erg fruitig boeket, zoals verwacht, op kweepeer, abrikozen en perziken, maar het geheel vertoont wel een erg mooie, zij het wel subtiele hint van turf. Het zorgt er voor dat deze neus erg rond en rijk is, ondanks de ongetwijfeld jonge leeftijd en het bescheiden ABV. Ik ben erg aangenaam verrast.

Zijdezacht op de tong met wederom de typische fruitigheid die ik met Ben Nevis associeer, zijnde kweepeer, perzik, abrikoos, maar nu ook banaan en iets van mirabellen. Maar de turfrook is nu toch wel heel prominent en groots en zorgt voor een mooie warmte in de mond. De malt vertoont tevens enkele mooie kruidige trekjes op peper en zoethout, maar ook kruidnagel en gember. Wederom een aangename verrassing. Dit is echt lekker!

In de lange afdronk gaat het van fruitig naar eerder aards en herbaal, maar wel op een bijzonder aangename manier. Op het sterfbed krijg ik prikkelende kruiden en toetsen van gedroogd fruit en leder.

Wow! Deze heeft mijn verwachting vlotjes overtroffen. Aanrader! Bedankt, Foamy!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).