Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Salta Bananers, Laphroaig Barrel Aged Stout with Liquorice & Banana, 440ml
Kleur: zwart
ABV: 12%

Laphroaig

De naam van deze stout uit Alkmaar is grappig, toch? Salta Bananers is een stout die op Laphroaig vaten rijpte, maar aan het basisbier werd wel eerst zoethout en banaan toegevoegd. Ik ben wel erg benieuwd wat dit gaat geven. Hij schenkt zo zwart als de binnenkant van een geblakerd vat en de beige kraag van minuscule belletjes blijft heerlijk lang overeind. Dat zit er echt smakelijk uit.

Erg aardse neus, waarbij grond en mout de boventoon voeren, terwijl chocolademelk en gebakken banaan achterna komen. Dan volgen nog mokka en toffee. Aangenaam.

OMFG… ik heb mes en vork nodig! Hij is zo romig dat je hem kan kauwen. En net als zijn voorganger (de Octane Overlord) is deze ook zoeter dan de neus aankondigde. Nu krijg ik ook heerlijk bitterzoete toetsen van chicorei, origine chocolade, kandijsiroop en gestoofd witloof. En dat alles omfloerst met een relatief subtiele rokerigheid. Het mag dan al een Laffie vat geweest zijn, volgens mij was het toch niet bepaald actief meer. Mogelijks werd het eerder al eens gebruikt door Moersleutel (remember the Smoked Peated Islay No 1 van vorig jaar?). Maar lekker is hij alleszins.

De afdronk is relatief lang en balanceert tussen het zoetzure van het Islay vat en het mierzoete van de stout met banaan en zoethout. Ik vind het allemaal prima en neem met een glimlach nog een goeie slok.

Wederom een blikje Moersleutel dat ik van mijn maatje Manny in de handen gestopt kreeg. Keep it up, buddy!

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024