Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 11 Year Old 2010/2021 Old Particular for Huis Windels, Douglas Laing, Refill Barrel #14829, 285 bts
Kleur: stro
ABV: 48.4%

Boozy

Wist je dat Huis Windels in Mechelen als sinds 1875 bestaat? Ongelooflijk. Ik moet bekennen dat, hoewel ik Catherine en haar Mindere Helft (sorry!) Wouter al een paar keer ontmoet heb, ik in de shop in Mechelen zelf nog nooit ben geraakt. Moet daar toch echt eens werk van maken… Soit, in het glas zit een jonge Glen Garioch die door Douglas Laing gebotteld werd in de Old Particular reeks voor Huis Windels (en Vini Spirit uit Sint-Agatha-Berchem).

De eerste snuif is eerlijk gezegd een beetje schrikken… Putgeurtje, vaaswater en onrijpe banaan. Na wat ademen komen daar jonge appels bij, alsook iets van kruisbessen en een hint van vanille. Ja, deze heeft enkele minuten in het glas nodig om open te komen.

Op smaak krijg ik onmiddellijk een erg old school beleving. Deze lijkt erg roetig. Naast de appeltjes en bijna pikante houtkruiden, meen ik ook nog vermolmd hout en zoethout te ontwaren. Hij is, ondanks het relatief bescheiden ABV, best wel boozy te noemen. De smaak is alvast beter dan de neus beloofde.

De afdronk is verrassend lang en bevredigend.

Toch wel een speciale Glen Garioch, moet ik zeggen. Ondertussen nergens meer te vinden, dus bedankt, Benny, voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).