Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Garioch 11 Year Old 2010 Old Particular for Huis Windels

Tasting Notes Posted on 06/05/2024 16:30

Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 11 Year Old 2010/2021 Old Particular for Huis Windels, Douglas Laing, Refill Barrel #14829, 285 bts
Kleur: stro
ABV: 48.4%

Boozy

Wist je dat Huis Windels in Mechelen als sinds 1875 bestaat? Ongelooflijk. Ik moet bekennen dat, hoewel ik Catherine en haar Mindere Helft (sorry!) Wouter al een paar keer ontmoet heb, ik in de shop in Mechelen zelf nog nooit ben geraakt. Moet daar toch echt eens werk van maken… Soit, in het glas zit een jonge Glen Garioch die door Douglas Laing gebotteld werd in de Old Particular reeks voor Huis Windels (en Vini Spirit uit Sint-Agatha-Berchem).

De eerste snuif is eerlijk gezegd een beetje schrikken… Putgeurtje, vaaswater en onrijpe banaan. Na wat ademen komen daar jonge appels bij, alsook iets van kruisbessen en een hint van vanille. Ja, deze heeft enkele minuten in het glas nodig om open te komen.

Op smaak krijg ik onmiddellijk een erg old school beleving. Deze lijkt erg roetig. Naast de appeltjes en bijna pikante houtkruiden, meen ik ook nog vermolmd hout en zoethout te ontwaren. Hij is, ondanks het relatief bescheiden ABV, best wel boozy te noemen. De smaak is alvast beter dan de neus beloofde.

De afdronk is verrassend lang en bevredigend.

Toch wel een speciale Glen Garioch, moet ik zeggen. Ondertussen nergens meer te vinden, dus bedankt, Benny, voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glen Garioch 12 Year Old 2011 for Liquid Art

Tasting Notes Posted on 06/05/2024 06:30

Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 12 Year Old 2011 for Liquid Art, barrel, 135 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.1%

Kalisse

De nieuwste release van onze vrienden bij Liquid Art is een Glen Garioch uit de Highlands die precies 12 jaar lang rijpte op een bourbon barrel. Hij werd op vatsterkte gebotteld, een heuse 52.1%. Verrassend licht, wat een niet al te actief vat doet vermoeden. We gaan het ontdekken.

Mooie, ietwat zoete neus op wit fruit. Denk Granny Smith appels en zachte peren. Maar hij vertoont toch een streepje old school funkiness, wat ik wel vaker tegenkom bij die onvolprezen huis (waar ik komende september voor de eerste keer voet zal binnenzetten, samen met 13 gelijkgezinden). Iets van stoffige boeken op de zolder, gemixt met vanille en herbale, groene toetsen. Goeie neus!

Hij is lekker olieachtig en mondvullend, onmiddellijk wat snoeperig zoet alvorens mooie toetsen van citrusfruit en zelfs kweepeer zich laten opmerken. Midpalate verschijnt er wat meer vanille, maar ook iets fris zurigs als van kiwi en roze pompelmoes. Ondertussen zorgen een mespuntje witte peper en wat gekonfijte gember, maar vooral een flinke toets kalisse voor een mooie, kruidige warmte in de mond.

Op smaak merk je meteen dat de alcohol perfect geïntegreerd is, met prachtige toetsen van wit fruit (appel, peer), aangevuld met frisse limoen en zelfs een hint van kweepeer. Ook de kiwi keert weer en heeft een toets van roze pompelmoes meegebracht. En mooi kruidig ook, zonder te overdrijven. Dit is zacht op gember en een mespuntje witte peper, net genoeg om hem op je tong te doen dartelen. Heerlijk!

De afdronk is verrassend lang en bijzonder bevredigend. En als ik de neiging krijg van snel nog een slok te nemen – wat het geval is – dan is dat een goed teken.

Wederom een geweldige vatselectie van de jongens en meisjes van Liquid Art.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).