Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 12 Year Old 2011 for Liquid Art, barrel, 135 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.1%

Kalisse

De nieuwste release van onze vrienden bij Liquid Art is een Glen Garioch uit de Highlands die precies 12 jaar lang rijpte op een bourbon barrel. Hij werd op vatsterkte gebotteld, een heuse 52.1%. Verrassend licht, wat een niet al te actief vat doet vermoeden. We gaan het ontdekken.

Mooie, ietwat zoete neus op wit fruit. Denk Granny Smith appels en zachte peren. Maar hij vertoont toch een streepje old school funkiness, wat ik wel vaker tegenkom bij die onvolprezen huis (waar ik komende september voor de eerste keer voet zal binnenzetten, samen met 13 gelijkgezinden). Iets van stoffige boeken op de zolder, gemixt met vanille en herbale, groene toetsen. Goeie neus!

Hij is lekker olieachtig en mondvullend, onmiddellijk wat snoeperig zoet alvorens mooie toetsen van citrusfruit en zelfs kweepeer zich laten opmerken. Midpalate verschijnt er wat meer vanille, maar ook iets fris zurigs als van kiwi en roze pompelmoes. Ondertussen zorgen een mespuntje witte peper en wat gekonfijte gember, maar vooral een flinke toets kalisse voor een mooie, kruidige warmte in de mond.

Op smaak merk je meteen dat de alcohol perfect geïntegreerd is, met prachtige toetsen van wit fruit (appel, peer), aangevuld met frisse limoen en zelfs een hint van kweepeer. Ook de kiwi keert weer en heeft een toets van roze pompelmoes meegebracht. En mooi kruidig ook, zonder te overdrijven. Dit is zacht op gember en een mespuntje witte peper, net genoeg om hem op je tong te doen dartelen. Heerlijk!

De afdronk is verrassend lang en bijzonder bevredigend. En als ik de neiging krijg van snel nog een slok te nemen – wat het geval is – dan is dat een goed teken.

Wederom een geweldige vatselectie van de jongens en meisjes van Liquid Art.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).