Producent: The Lost Explorer
Regio: Mexico
Fles: The Lost Explorer 12 Year Old Salmiana
Kleur: clear
ABV: 42%

Salmiana

Mezcal… ik heb het nooit een makkelijke druppel gevonden, maar ontdek graag nieuwe smaken, dus toen Timon mij een paar weken geleden benaderde met drie mezcals van het huis The Lost Explorer was ik er als de kippen bij om samples te sprokkelen. Timon had drie flessen mee van dit huis: een 8-jarige Espadin, een 10-jarige Tobala en een 12-jarige Salmiana. Ik zet ze graag alle drie even op een rijtje, eindigend met de oudste, geproduceerd van de agave Salmiana van 12 jaar oud. Deze agave staat ook bekend als maguey pulquero of ‘groene agave’. Het is een agave die maar één keer bloeit en dan sterft. De plant kan een stam tot 4 meter hoog hebben.

De neus is een panoplie van augurken, verse groene chili en een karrenvracht aan pompelmoesschillen, met een hint van munt en amandelschaafsel op de achtergrond. Hier kan ik aan blijven ruiken.

Zacht en zoet bij de aanzet, vertoont hij na enkele seconden op de tong een mooie kruidigheid en flink wat frisse citrustoetsen. Limoenschillen, druppeltje sap van yuzu en twee drupeltjes pekel waarop augurken worden bewaard. En dat alles gewikkeld in een zacht jasje van rook. Deze mezcal is subtiel en rond tegelijkertijd. Erg mooi.

De grote troef van deze excellente mezcal is wel zijn afdronk. Die is lang, rokerig, mineraal en ronduit heerlijk. Blijft pittig nazinderen.

Deze mezcal heeft me echt over de streep getrokken als mezcal-liefhebber. Zo complex en boeiend (in zijn genre), dat ik er echt een kwartier mee bezig ben geweest om hem alleen al te ruiken. Als je eens echt uit de bol wil gaan en bereid bent deze allesbehalve goedkope maar heerlijk complexe mezcal wil gebruiken in een cocktail, ziehier dan mijn suggesties: de Naked & Famous (met Chartreuse en Aperol) of de Mezcal Sunrise (met grenadine en appelsiensap). Dat gezegd zijnde… misschien dat je een mezcal van zo’n 165 EUR liever puur proeft.

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).