Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mezcal: The Lost Explorer 12 Year Old Salmiana

Tasting Notes Posted on 11/04/2024 16:30

Producent: The Lost Explorer
Regio: Mexico
Fles: The Lost Explorer 12 Year Old Salmiana
Kleur: clear
ABV: 42%

Salmiana

Mezcal… ik heb het nooit een makkelijke druppel gevonden, maar ontdek graag nieuwe smaken, dus toen Timon mij een paar weken geleden benaderde met drie mezcals van het huis The Lost Explorer was ik er als de kippen bij om samples te sprokkelen. Timon had drie flessen mee van dit huis: een 8-jarige Espadin, een 10-jarige Tobala en een 12-jarige Salmiana. Ik zet ze graag alle drie even op een rijtje, eindigend met de oudste, geproduceerd van de agave Salmiana van 12 jaar oud. Deze agave staat ook bekend als maguey pulquero of ‘groene agave’. Het is een agave die maar één keer bloeit en dan sterft. De plant kan een stam tot 4 meter hoog hebben.

De neus is een panoplie van augurken, verse groene chili en een karrenvracht aan pompelmoesschillen, met een hint van munt en amandelschaafsel op de achtergrond. Hier kan ik aan blijven ruiken.

Zacht en zoet bij de aanzet, vertoont hij na enkele seconden op de tong een mooie kruidigheid en flink wat frisse citrustoetsen. Limoenschillen, druppeltje sap van yuzu en twee drupeltjes pekel waarop augurken worden bewaard. En dat alles gewikkeld in een zacht jasje van rook. Deze mezcal is subtiel en rond tegelijkertijd. Erg mooi.

De grote troef van deze excellente mezcal is wel zijn afdronk. Die is lang, rokerig, mineraal en ronduit heerlijk. Blijft pittig nazinderen.

Deze mezcal heeft me echt over de streep getrokken als mezcal-liefhebber. Zo complex en boeiend (in zijn genre), dat ik er echt een kwartier mee bezig ben geweest om hem alleen al te ruiken. Als je eens echt uit de bol wil gaan en bereid bent deze allesbehalve goedkope maar heerlijk complexe mezcal wil gebruiken in een cocktail, ziehier dan mijn suggesties: de Naked & Famous (met Chartreuse en Aperol) of de Mezcal Sunrise (met grenadine en appelsiensap). Dat gezegd zijnde… misschien dat je een mezcal van zo’n 165 EUR liever puur proeft.

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mezcal: The Lost Explorer 10 Year Old Tobala

Tasting Notes Posted on 11/04/2024 06:30

Producent: The Lost Explorer
Regio: Mexico
Fles: The Lost Explorer 10 Year Old Tobala
Kleur: clear
ABV: 42%

Tobala

Mezcal… ik heb het nooit een makkelijke druppel gevonden, maar ontdek graag nieuwe smaken, dus toen Timon mij een paar weken geleden benaderde met drie mezcals van het huis The Lost Explorer was ik er als de kippen bij om samples te sprokkelen. Timon had drie flessen mee van dit huis: een 8-jarige Espadin, een 10-jarige Tobala en een 12-jarige Salmiana. Ik zet ze graag alle drie even op een rijtje. In het glas zit een mezcal, geproduceerd van Maguey Tobala van 10 jaar oud. Maguey Tobala groeit op hoge hoogte en is relatief klein en tevens moeilijk te vinden. Er zijn overigens twee soorten Tobala te vinden: tobala chino die in de zon groeit en tobala orejon die in de schaduw groeit. Geen idee welke voor deze mezcal werd gebruikt, moet ik bekennen.

Deze neus is alvast complex te noemen. Heerlijke toetsen van vanille en cacao, vermengd met leder en natte klei, aangevuld met droge tabaksbladeren. Dit is best indrukwekkend (voor een mezcal, hé).

Zacht op de tong met een verrassend zoete twist die me aan gekonfijte limoen en vanille doet denken, maar opnieuw met een prachtig spoortje rook dat de mond helemaal gezellig warm maakt. Ook hier is de link met gin wel te leggen, maar dit gaat wel een pak verder, moet ik zeggen.

In de afdronk komen de citrustoetsen en iets flink aards terug alsook een verrassende toets van vers afgereden gras.

Van deze mezcal ben ik best wel onder de indruk. Erg genietbaar op zich (ja, een blokje ijs mag), maar zal het ongetwijfeld ook erg goed doen in een Mezcal Negroni (met Campari) of een Oaxaca Old Fashioned (met Tequila reposado en honing). Je moet hier wel zo’n 125 EUR voor over hebben, wat natuurlijk niet bepaald goedkoop is.

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).