Producent: The Lost Explorer
Regio: Mexico
Fles: The Lost Explorer 10 Year Old Tobala
Kleur: clear
ABV: 42%

Tobala

Mezcal… ik heb het nooit een makkelijke druppel gevonden, maar ontdek graag nieuwe smaken, dus toen Timon mij een paar weken geleden benaderde met drie mezcals van het huis The Lost Explorer was ik er als de kippen bij om samples te sprokkelen. Timon had drie flessen mee van dit huis: een 8-jarige Espadin, een 10-jarige Tobala en een 12-jarige Salmiana. Ik zet ze graag alle drie even op een rijtje. In het glas zit een mezcal, geproduceerd van Maguey Tobala van 10 jaar oud. Maguey Tobala groeit op hoge hoogte en is relatief klein en tevens moeilijk te vinden. Er zijn overigens twee soorten Tobala te vinden: tobala chino die in de zon groeit en tobala orejon die in de schaduw groeit. Geen idee welke voor deze mezcal werd gebruikt, moet ik bekennen.

Deze neus is alvast complex te noemen. Heerlijke toetsen van vanille en cacao, vermengd met leder en natte klei, aangevuld met droge tabaksbladeren. Dit is best indrukwekkend (voor een mezcal, hé).

Zacht op de tong met een verrassend zoete twist die me aan gekonfijte limoen en vanille doet denken, maar opnieuw met een prachtig spoortje rook dat de mond helemaal gezellig warm maakt. Ook hier is de link met gin wel te leggen, maar dit gaat wel een pak verder, moet ik zeggen.

In de afdronk komen de citrustoetsen en iets flink aards terug alsook een verrassende toets van vers afgereden gras.

Van deze mezcal ben ik best wel onder de indruk. Erg genietbaar op zich (ja, een blokje ijs mag), maar zal het ongetwijfeld ook erg goed doen in een Mezcal Negroni (met Campari) of een Oaxaca Old Fashioned (met Tequila reposado en honing). Je moet hier wel zo’n 125 EUR voor over hebben, wat natuurlijk niet bepaald goedkoop is.

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).