Bottelaar: Spirits Project
Regio: Jamaica
Fles: Long Pond 15 Year Old 2007 Spirits Project
Kleur: brons
ABV: 66.6%

Duivel van de Caribbean

Deze Long Pond werd gebotteld door Spirits Project, het geesteskind van Angelo Jacobs en zijn betere helft Kelly Bulens. Het betreft een 15-jarige Jamaicaanse rum op een duivels ABV: 66.6%. Angelo stopte me een sample in de hand op Liquid Leuven – fantastisch nieuw festival, overigens – en ik proef het met heel veel goesting. Zoveel Long Pond heb ik nog niet gehad… dit is nog maar mijn tweede!

Holala, dat aroma bij het schenken alleen al. De typische funkiness van Jamaican viert hoogtij: plasticine, superglue, mokatine, café frappé, karamel en pindasaus. Dan volgen een heleboel tropische vruchten (al dan niet in een stoofpotje) met overrijpe banaan en ananas op de BBQ op kop. Mooie, subtiele kruidigheid. Dit is duivels lekker!

Lekker stroperig en ondanks het duivelse ABV perfect drinkbaar. Een hele panoplie aan vruchten, maar ook hazelnoten en karamel, chocolade koffieboontjes en mokka-ijs met slagroom. Bangelijk lekker, echt waar. Ik durf de woorden multidimensionaal en decadent in de mond nemen.

Kruidige, lange, funky maar bovenal bevredigende finish die me doet verlangen naar nog een slok. Dat is wat mij betreft altijd, altijd, altijd een goed teken.

Ferme aanrader, want verkrijgbaar voor zo’n 165 EUR. Niet twijfelen. Leuk weetje: een beperkt aantal flesjes werd van een roodkleurig label voorzien met de titel ‘Devil of the Caribbean’ en verkocht als Liquid Leuven exclusive.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).