Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Long Pond 15 Year Old 2007 Spirits Project

Tasting Notes Posted on 03/04/2024 16:30

Bottelaar: Spirits Project
Regio: Jamaica
Fles: Long Pond 15 Year Old 2007 Spirits Project
Kleur: brons
ABV: 66.6%

Duivel van de Caribbean

Deze Long Pond werd gebotteld door Spirits Project, het geesteskind van Angelo Jacobs en zijn betere helft Kelly Bulens. Het betreft een 15-jarige Jamaicaanse rum op een duivels ABV: 66.6%. Angelo stopte me een sample in de hand op Liquid Leuven – fantastisch nieuw festival, overigens – en ik proef het met heel veel goesting. Zoveel Long Pond heb ik nog niet gehad… dit is nog maar mijn tweede!

Holala, dat aroma bij het schenken alleen al. De typische funkiness van Jamaican viert hoogtij: plasticine, superglue, mokatine, café frappé, karamel en pindasaus. Dan volgen een heleboel tropische vruchten (al dan niet in een stoofpotje) met overrijpe banaan en ananas op de BBQ op kop. Mooie, subtiele kruidigheid. Dit is duivels lekker!

Lekker stroperig en ondanks het duivelse ABV perfect drinkbaar. Een hele panoplie aan vruchten, maar ook hazelnoten en karamel, chocolade koffieboontjes en mokka-ijs met slagroom. Bangelijk lekker, echt waar. Ik durf de woorden multidimensionaal en decadent in de mond nemen.

Kruidige, lange, funky maar bovenal bevredigende finish die me doet verlangen naar nog een slok. Dat is wat mij betreft altijd, altijd, altijd een goed teken.

Ferme aanrader, want verkrijgbaar voor zo’n 165 EUR. Niet twijfelen. Leuk weetje: een beperkt aantal flesjes werd van een roodkleurig label voorzien met de titel ‘Devil of the Caribbean’ en verkocht als Liquid Leuven exclusive.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Ron Varadero 7 Year Old

Tasting Notes Posted on 03/04/2024 12:30

Bottelaar: Oxfam
Regio: Cuba
Fles: Ron Varadero 7 Year Old
Kleur: amber
ABV: 38%

Oxfam

Oxfam is een organisatie die zich inzet voor het veranderen van het wereldwijde handelssysteem, waarbij ze vooral de kleine, lokale producenten een hart onder de riem willen steken. In hun gamma bevindt zich ook deze Cubaanse rum, gedistilleerd uit de stroop van rietsuiker en 7 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.

De neus is uiteraard zoet, maar ik ben verrast door toetsen van rode wijn. Ik krijg nog mirabellen en pijptabak, alsook iets van appelsien en fudge. Rozijntjes op de achtergrond. Eenvoudig maar best aangenaam.

De body is wel heel erg licht, moet ik bekennen. Waterachtig is nog erg vriendelijk uitgedrukt. Maar de smaak valt echt wel mee. Rozijntjes, melkchocolade, koffie, pruimtabak, limoen en bloedappelsien. Erg toegankelijk, maar wellicht een lichtgewicht voor de echte rumliefhebber.

De afdronk is wat droog en kort, maar vertoont wel een aangename rokerigheid.

Eigenlijk best een goed voorbeeld van een Cubaanse rum, die de vergelijking met de meer populaire Bacardi prima kan doorstaan. Verkrijgbaar bij Oxfam voor zo’n 30 EUR. Da’s best betaalbaar voor een rum waar je goeie Dark & Stormy of Cuba Libre mee kan maken.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Bielle 7 Year Old 2015 Rasta Morris

Tasting Notes Posted on 03/04/2024 06:30

Bottelaar: Rasta Morris
Regio: Marie-Galante
Fles: Bielle 7 Year Old 2015, Rasta Morris 2023, cask #RM030, 270 bts
Kleur: amber
ABV: 56.2%

Waanzinnig mijn goesting

Mijn verzameling rums van Rasta Morris is nog steeds compleet. Maar af en toe koop ik twee flessen. Want soms vind ik de rum zo lekker dat ik er ook een fles van wil kunnen openen om zoetjesaan weg te tutteren, als u begrijpt wat ik bedoel. Dat is tot nu toe al met een aantal flessen gebeurd en al elke keer wanneer het een Bielle betreft. Deze rum van Marie-Galante heeft echt mijn hart (euh… smaakpapillen) gestolen. En kijk, de nieuwe Bielle 2015 komt net op tijd. Die gaat onder de kerstboom! Het is al de 7e Bielle die Zotte Bert op de markt brengt.

Fruitig en fris op appels, paarse gummisnoepjes, mokatine, butterscotch en zelfs wat menthol, met een toets van potpourri of een ruiker wilde bloemen. En helemaal achteraan zelfs een kleine funky toets. Honing en ahornsiroop. Dit is waanzinnig mijn goesting.

Lekker vol van smaak. En mierzoet, natuurlijk op mokatine, bergamot, bloemsuiker, ahornsiroop, maar ook pompelmoes, appels en cuberdons. Zalige toets van kaneel en zoethout, paprika en nootmuskaat. Een beetje speels, als je dat al kan zeggen van een rum. Een stiekeme vlegel die over de smaakpapillen dartelt. Maar waanzinnig mijn goesting.

Beste vrienden, de afdronk is uitstekend! Lang, erg lang. En warm van de kruidigheid, terwijl de zoetigheid tot het bittere (slechte woordkeuze, want hier is niks bitters te ontdekken) einde. Waanzinnig mijn goesting.

Voor mij is Bielle de ultieme rum. Het is niet anders. Ik hoop stiekem dat Zotte Bert nog veel van die vaatjes laat overkomen voor ons. Wat een feest.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).