Bottelaar: Oxfam
Regio: Cuba
Fles: Ron Varadero 7 Year Old
Kleur: amber
ABV: 38%

Oxfam

Oxfam is een organisatie die zich inzet voor het veranderen van het wereldwijde handelssysteem, waarbij ze vooral de kleine, lokale producenten een hart onder de riem willen steken. In hun gamma bevindt zich ook deze Cubaanse rum, gedistilleerd uit de stroop van rietsuiker en 7 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.

De neus is uiteraard zoet, maar ik ben verrast door toetsen van rode wijn. Ik krijg nog mirabellen en pijptabak, alsook iets van appelsien en fudge. Rozijntjes op de achtergrond. Eenvoudig maar best aangenaam.

De body is wel heel erg licht, moet ik bekennen. Waterachtig is nog erg vriendelijk uitgedrukt. Maar de smaak valt echt wel mee. Rozijntjes, melkchocolade, koffie, pruimtabak, limoen en bloedappelsien. Erg toegankelijk, maar wellicht een lichtgewicht voor de echte rumliefhebber.

De afdronk is wat droog en kort, maar vertoont wel een aangename rokerigheid.

Eigenlijk best een goed voorbeeld van een Cubaanse rum, die de vergelijking met de meer populaire Bacardi prima kan doorstaan. Verkrijgbaar bij Oxfam voor zo’n 30 EUR. Da’s best betaalbaar voor een rum waar je goeie Dark & Stormy of Cuba Libre mee kan maken.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).