Distilleerderij: Great Northern Distillery
Regio: Ierland
Fles: Two Stacks The Blender’s Cut – Blackberry Brandy Cask Strength
Kleur: vol goud
ABV: 63%

Irish Whiskey Wonderland

Deze Blender’s Cut van Two Stacks werd geselecteerd door James Pithie van James & Whisky en Gunther Moonen van Saint Mac als clubbotteling voor het nieuwe festival Irish Whiskey Wonderland. Naar het schijnt een groot succes, maar ik kon er helaas niet bij zijn. Ondertussen is de tweede editie aangekondigd en heb ik mijn agenda geblokkeerd. Dankzij James kon ik toch een flesje bemachtigen dat ik nu met veel plezier even aan de lippen zet. Het betreft een Ierse blend van 40% dark grain die op Virgin Oak rijpte, 40% light grain op bourbonvaten, 8% pot still op oloroso sherry butts, 10% double malt en 2% peated malt, beiden op bourbonvaten. Volgt u nog? Goed. Daarna kreeg het goedje nog een finish op Blackberry Brandy casks en werd dan gebotteld op vatsterkte.

Op de neus is het vloeibare snoep. Gummi kersen en guimauve, yoghurt met ananas en cuberdons. Flink wat violetjes (de purperen snoepjes) en – hoe kan het ook anders? – bosbessen. Vlierbessensiroop! Erg speels en best wel interessant, maar ik moet niet onmiddellijk aan whisky denken, maar eerder aan schnaps. Door er (flink) wat water bij te doen, wordt hij een pak toegankelijker, open en laat ook de turf zich een beetje gelden.

De aanzet is heet, bijna brandend. Erg jong en ruw in eerste instantie. Niet onlogisch, maar het zorgt er wel voor dat de smaken gemaskeerd worden. Verdund krijg ik braam- en vlierbessen, ananas en perensiroop. Erg zoet. Ik ben geneigd dit op mijn limoensorbetje te gieten, in plaats van uit mijn glas te drinken.

Onverdund is de afdronk eerlijk gezegd wat pijnlijk. Verdund is die lang, zoet en erg kruidig met een licht drogend effect op het sterfbed.

Hij is naar mijn mening op een te hoog alcoholpercentage gebotteld om zich echt te kunnen laten zien. Maar eens hij zich kan laten zien – dankzij de toevoeging van best wat water – is hij te zoet en snoeperig naar mijn mening.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).