Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Toasted Red Wine Cask, OB 2023 Bastard VX Edition, Red Wine cask #29136
Kleur: koper
ABV: 61.7%

Kamado

De Bastard VX is een ietwat ongewone kamado-grill (u bent misschien bekend met de Green Egg?) en kan beschouwd worden als het topsegment voor de barbecueliefhebber. Om de eerste verjaardag van de lancering van deze kamado te vieren, werd dit rode wijnvat gekozen, gebotteld op de niet onaardige sterkte van 61.7%. Hij is overigens enkel verkrijgbaar bij de Nederlandse discounter Drankdozijn. Het spreekt voor zich dat deze whiskey zich goed leent voor gerechten van de BBQ.

Intense neus op allerhande rood fruit, gezouten karamel, kersen en pruimen en zachte kruiden met oregano en tijm op kop, gevolgd door marjolein en paprika, echt waar. Ik durf zelfs deze neus een tikkeltje umami noemen.

Ondanks het hoge ABV brandt deze Teeling niet! Het rode fruit keert weer, maar vooral pruimen en iets van dadels laat zich nu opmerken. Zacht drogend op de koop toe. De tannine wordt vanaf de tweede slok wat luider, zonder te storen. De derde slok is zelfs een tikkeltje snoeperig.

De afdronk is lang, wat geen verrassing is. Wat wel een verrassing is, is dat hij de mond kurkdroog achterlaat met een intense toets van Tunesische pruimenconfituur en kaneel op het sterfbed.

Lekker en intens! Dankjewel, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).