Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Single Cask Calvados Drouin for Bresser & Timmer

Tasting Notes Posted on 24/03/2024 16:30

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Cask Calvados Drouin for Bresser & Timmer, OB 2023, Cask #90627
Kleur: goud
ABV: 60.7%

Ontbijt

Ik ben wel fan van Calvados en heb ook al het geluk gehad die van Drouin te proeven. Dus lijkt het mij wel leuk om een Teeling gefinisht op zo’n vat aan de lippen te zetten. Het single cask, dat op vatsterkte werd gebotteld in november vorige jaar, werd geselecteerd door de Nederlandse importeur Bresser & Timmer.

Wel, afgezien van de obligatoire toetsen van appel (in verschillende vermommingen zoals appelsap en appelmoes), krijg ik hier ook heerlijke toetsen van gebak op zondagmorgen. Croissants, zelf. Erg toepasselijk, als u het mij vraagt.

Ook op de tong is dit een zoet ontbijt: croissants, koffiekoeken met perzik en een hint van Carré Confituur, maar dan wel met een kruidig randje. Het ABV laat zich wel voelen, in alle eerlijkheid. Dit is erg pittig. Maar wel erg lekker.

De afdronk maakt het plaatje compleet: lang, kruidig, fruitig en zacht drogend. Heerlijk.

Ja, dit is wat ik vaak omschrijf als ‘goed gerief’. Merci, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Toasted Red Wine Cask Bastard VX Edition

Tasting Notes Posted on 24/03/2024 12:30

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Toasted Red Wine Cask, OB 2023 Bastard VX Edition, Red Wine cask #29136
Kleur: koper
ABV: 61.7%

Kamado

De Bastard VX is een ietwat ongewone kamado-grill (u bent misschien bekend met de Green Egg?) en kan beschouwd worden als het topsegment voor de barbecueliefhebber. Om de eerste verjaardag van de lancering van deze kamado te vieren, werd dit rode wijnvat gekozen, gebotteld op de niet onaardige sterkte van 61.7%. Hij is overigens enkel verkrijgbaar bij de Nederlandse discounter Drankdozijn. Het spreekt voor zich dat deze whiskey zich goed leent voor gerechten van de BBQ.

Intense neus op allerhande rood fruit, gezouten karamel, kersen en pruimen en zachte kruiden met oregano en tijm op kop, gevolgd door marjolein en paprika, echt waar. Ik durf zelfs deze neus een tikkeltje umami noemen.

Ondanks het hoge ABV brandt deze Teeling niet! Het rode fruit keert weer, maar vooral pruimen en iets van dadels laat zich nu opmerken. Zacht drogend op de koop toe. De tannine wordt vanaf de tweede slok wat luider, zonder te storen. De derde slok is zelfs een tikkeltje snoeperig.

De afdronk is lang, wat geen verrassing is. Wat wel een verrassing is, is dat hij de mond kurkdroog achterlaat met een intense toets van Tunesische pruimenconfituur en kaneel op het sterfbed.

Lekker en intens! Dankjewel, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling 21 Year Old 1998 Rum Cask for The Nectar

Tasting Notes Posted on 24/03/2024 06:30

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 21 Year Old 1998/2020 Rum Cask for The Nectar, cask #100050
Kleur: goud
ABV: 52.6%

Menthol

Oh, dit is er nog eentje die achteraan in de kast stond bij Benny, denk ik. Want deze 21-jarige Teeling uit de Vintage Reserve Collection, werd reeds in 2020 gebotteld. Hij bracht zijn leven door op een rumvat en werd op vatsterkte gebotteld voor de Belgische importeur The Nectar.

Heerlijk mature en romige neus op flink wat tropisch fruit. Denk ananas, passievrucht, mango en sterfruit. Iets van menthol en vanille. Rond en rijk en erg aantrekkelijk.

Oh, ja! Op de tong is hij al even romig en tropisch – maar er zit nu wel iets van banaan bij ook. De menthol is een pak prominenter aanwezig en een flinke kruidigheid van het hout laat zich opmerken. Vooral peper en zoethout. Prima balans en erg goed op deze sterkte. Dit is Genieten (en die hoofdletter is geen typo).

Zalig lange, fruitige afdronk. Opvallend – en dat had ik nooit eerder zo sterk in een Teeling – is alweer die toets van menthol op het sterfbed.

Een kanjer van een Teeling, hoor. Dat mag ook wel voor 250 EUR, natuurlijk. Bedankt, Benny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).