Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pineapple Rum Cask, Small Batch Collaboration, Stiggings’ Fancy Pineapple Rum Finish, 18.000 bts
Kleur: goud
ABV: 49.2%

Stiggins

Dit is niet de eerste keer dat Teeling een whiskey laat finishen op een zogenaamd Pineapple Rum Cask. Ze deden het eerder al in 2018 en 2020, maar hoewel het ook deze keer een vat van Plantation betreft staat er deze keer ‘Stiggings’ Fancy Pineapple Rum’ op het label. Da’s een knipoog naar Dominee Stiggings uit het bekende boek ‘The Pickwick Papers’ van Charles Dickens, een personage dat wel eens graag een ananas-rum lustte. Ik ben eens benieuwd.

Appels, peren, ananas (doh!), kersen, kokosnoot en rozijnen, da’s de heerlijk frisse neus van deze Teeling in een notendop. Helemaal achteraan zit nog wat karamel en een mooie toets van sterfruit en kandijsuiker.

Het was natuurlijk te verwachten, maar deze is echt mierzoet op de tong. Ananassap met ballen, aangevuld met kokos, kersen, rozijnen en flink wat kruiden. Denk kruidnagel, maar ook koriander en nootmuskaat. Een hint van gekonfijte gember. Dit kapt, mede dankzij het vriendelijke ABV, wel gevaarlijk vlot naar binnen.

Goeie, bevredigende afdronk die me naar de tropen transporteert.

Erg leuke collaboratie en de beste van de drie die ik al proefde. Lekker zomers aperitief, wat mij betreft. Sample in dank aanvaard van Benny J, de grootste Teeling fan van het land.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).