Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Pineapple Rum Cask

Tasting Notes Posted on 23/03/2024 16:30

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pineapple Rum Cask, Small Batch Collaboration, Stiggings’ Fancy Pineapple Rum Finish, 18.000 bts
Kleur: goud
ABV: 49.2%

Stiggins

Dit is niet de eerste keer dat Teeling een whiskey laat finishen op een zogenaamd Pineapple Rum Cask. Ze deden het eerder al in 2018 en 2020, maar hoewel het ook deze keer een vat van Plantation betreft staat er deze keer ‘Stiggings’ Fancy Pineapple Rum’ op het label. Da’s een knipoog naar Dominee Stiggings uit het bekende boek ‘The Pickwick Papers’ van Charles Dickens, een personage dat wel eens graag een ananas-rum lustte. Ik ben eens benieuwd.

Appels, peren, ananas (doh!), kersen, kokosnoot en rozijnen, da’s de heerlijk frisse neus van deze Teeling in een notendop. Helemaal achteraan zit nog wat karamel en een mooie toets van sterfruit en kandijsuiker.

Het was natuurlijk te verwachten, maar deze is echt mierzoet op de tong. Ananassap met ballen, aangevuld met kokos, kersen, rozijnen en flink wat kruiden. Denk kruidnagel, maar ook koriander en nootmuskaat. Een hint van gekonfijte gember. Dit kapt, mede dankzij het vriendelijke ABV, wel gevaarlijk vlot naar binnen.

Goeie, bevredigende afdronk die me naar de tropen transporteert.

Erg leuke collaboratie en de beste van de drie die ik al proefde. Lekker zomers aperitief, wat mij betreft. Sample in dank aanvaard van Benny J, de grootste Teeling fan van het land.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling 8th Birthday Batch

Tasting Notes Posted on 23/03/2024 12:30

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 8th Birthday Batch, Single Pot Still 2015/2023, Pineau des Charentes, 640 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.8%

Pineau du Teeling

Opgericht in 2015, vierde Teeling in 2023 zijn 8e verjaardag. En daar hoort natuurlijk een birthday batch bij, die je enkel op de distilleerderij kan kopen (en bijgevolg flink gelimiteerd is). Voor deze 8e verjaardag lanceerde Teeling 640 flessen van hun pot still, gefinisht op Pineau des Charentes vaten.

Hola! Dat is een diep zoete neus – een vloeibaar snoepje! Mijn neus wordt overmand door een karrenvracht aan toffee en butterscotch, geprakte banaan, perzik en mango, warme appeltaart, boerenboter en melkchocolade. Na een paar minuten in het glas komt er wat citrus piepen en flink wat kruiden (denk marjolein, kervel en rozemarijn). Zalig.

De body is goed, de smaak erg goed. Typische kruidige toetsen van pot still whiskey – maar wel erg pittig in dit geval – mooi gebalanceerd met het Franse hout. De fruitigheid evolueert naar gekonfijte vruchten in de vorm van rozijnen, abrikozen, appels en zelfs wat kiwi. De melkchocolade studeert af als pure chocolade. Man dit is lekker, zeg.

De afdronk is heerlijk lang, diep zoet en aangenaam.

Een echt feestelijke dram en daarom prima gekozen. Bedankt voor dit sample, Benny J.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling 21 Year Old Rising Reserve No 2

Tasting Notes Posted on 23/03/2024 06:30

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 21 Year Old Rising Reserve No 2, OB 2023, Ex-bourbon & Marsala, 6.000 bts
Kleur: amber
ABV: 46%

Gracieus

Vorig jaar proefde ik de Rising Reserve No 1 – gefinisht op Carcavelos (‘witte porto’) vaten – op nieuwjaardag, stel je voor. En hij was fantastisch! Nu is het tijd voor de tweede in de reeks, gefinisht op Marsala vaten. Dat kan ook niet slecht zijn… En ook deze zit in een oogstrelende fles.

Wat een elegante neus! Geel steenfruit, lychee, gestoofde peren, gebakken appels, limoen en abrikozen – allemaal gedrenkt in heerlijk smeuïge honing van oranjebloesems. Maar ook iets van het sap van groenhout, echt waar. Hier mag je mij voor uit mijn bed halen.

Goeie body. Vanaf de eerste slok kruidig en zoet met al het fruit – én de honing – die ik al de neus had, maar mooi gewikkeld in een dekentje van blauwe bessensap, perzik, rozenwater en een hint van pompelmoes. Lekker dartel op de tong. Gekonfijte gember en wat zoethout. Perfect bittertje als van een tamme kastanje of walnoten. Heerlijke balans.

Lekker lange afdronk op perzik, abrikoos en blauwe bessen – met een beetje gember op het sterfbed.

Indrukwekkend en even gracieus als de eerste release. Nog verkrijgbaar voor zo’n 195 EUR. Dat heb ik hier graag voor over. Dank u, Benny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).