Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 8th Birthday Batch, Single Pot Still 2015/2023, Pineau des Charentes, 640 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.8%

Pineau du Teeling

Opgericht in 2015, vierde Teeling in 2023 zijn 8e verjaardag. En daar hoort natuurlijk een birthday batch bij, die je enkel op de distilleerderij kan kopen (en bijgevolg flink gelimiteerd is). Voor deze 8e verjaardag lanceerde Teeling 640 flessen van hun pot still, gefinisht op Pineau des Charentes vaten.

Hola! Dat is een diep zoete neus – een vloeibaar snoepje! Mijn neus wordt overmand door een karrenvracht aan toffee en butterscotch, geprakte banaan, perzik en mango, warme appeltaart, boerenboter en melkchocolade. Na een paar minuten in het glas komt er wat citrus piepen en flink wat kruiden (denk marjolein, kervel en rozemarijn). Zalig.

De body is goed, de smaak erg goed. Typische kruidige toetsen van pot still whiskey – maar wel erg pittig in dit geval – mooi gebalanceerd met het Franse hout. De fruitigheid evolueert naar gekonfijte vruchten in de vorm van rozijnen, abrikozen, appels en zelfs wat kiwi. De melkchocolade studeert af als pure chocolade. Man dit is lekker, zeg.

De afdronk is heerlijk lang, diep zoet en aangenaam.

Een echt feestelijke dram en daarom prima gekozen. Bedankt voor dit sample, Benny J.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).