Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 21 Year Old Rising Reserve No 2, OB 2023, Ex-bourbon & Marsala, 6.000 bts
Kleur: amber
ABV: 46%

Gracieus

Vorig jaar proefde ik de Rising Reserve No 1 – gefinisht op Carcavelos (‘witte porto’) vaten – op nieuwjaardag, stel je voor. En hij was fantastisch! Nu is het tijd voor de tweede in de reeks, gefinisht op Marsala vaten. Dat kan ook niet slecht zijn… En ook deze zit in een oogstrelende fles.

Wat een elegante neus! Geel steenfruit, lychee, gestoofde peren, gebakken appels, limoen en abrikozen – allemaal gedrenkt in heerlijk smeuïge honing van oranjebloesems. Maar ook iets van het sap van groenhout, echt waar. Hier mag je mij voor uit mijn bed halen.

Goeie body. Vanaf de eerste slok kruidig en zoet met al het fruit – én de honing – die ik al de neus had, maar mooi gewikkeld in een dekentje van blauwe bessensap, perzik, rozenwater en een hint van pompelmoes. Lekker dartel op de tong. Gekonfijte gember en wat zoethout. Perfect bittertje als van een tamme kastanje of walnoten. Heerlijke balans.

Lekker lange afdronk op perzik, abrikoos en blauwe bessen – met een beetje gember op het sterfbed.

Indrukwekkend en even gracieus als de eerste release. Nog verkrijgbaar voor zo’n 195 EUR. Dat heb ik hier graag voor over. Dank u, Benny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).