Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 15 Year Old Explorers Series Japanese Edition, OB 2023, Ex-Bourbon & Finish in ex-Mugi Shochu Casks, 18.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Arigato!

Oh, hier heb ik goeie herinneringen aan, want ik proefde deze in de week van de release in de Bang Bang Bar van de Teeling distilleerderij in Dublin in het gezelschap van mijn maatje Manny en de brand ambassadeur Chris Hayes. Ik bracht zelf een fles mee naar huis om in een tasting op te nemen, maar dat was buiten mijn maatje Benny gerekend. Die stopte me wederom een sample in de handen. Die kerel is onhoudbaar als het op Ierse whiskey aankomt. Deze Explorer Series Japanese Edition rijpte eerst op bourbonvaten alvorens een finish te krijgen op Shochu vaten van Mugi. Schochu is een nationale drank in Japan, vergelijkbaar met wodka, want een distillaat van gerst, rijst, aardappelen, boekweit, bruine suiker, kastanje, sesamzaad of zelfs wortelen. Nu… in dit geval gaat het wel degelijk om Shuchu die van gerst vervaardigd werd, want Mugi is Japans voor gerst. Dat geef ik graag even mee. Kanpai!

Zachte en echt wel Oosterse neus op Japanse eik, yuzu, jasmijnthee… Hij komt eerlijk gezegd wel een pak jonger dan zijn 15 jaar over op de neus. Flink wat vanille en karamel, maar ook wat nagellakverwijderaar, gelukkig zonder te storen. Er zit ook iets van jonge appeltjes in en wat zachte moutsuiker. Zelfs een mespuntje kaneel. Maar die funky toets doet me echt aan Japanse vaten denken. En ja, het doet me ook aan die geweldige namiddag bij Teeling denken.

Op smaak komt hij wat scherp binnen maar nestelt zich onmiddellijk op je tong, waarbij vanille en karamel de boel meteen verzachten. Gepocheerde peer! De appeltjes keren ook terug en worden nog aangevuld met lychee en flink wat gember. Vanaf de tweede slok is dit gewoon bijzonder lekker spul!

Verfrissende afdronk, niet te lang maar wel pittig.

Wat een fantastisch weerzien met deze whiskey. Brings back good memories! Met dank aan Benny voor het sample. Arigato, Benny-san!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).