Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Red Wine Chestnut Distillery Exclusive
Kleur: koper
ABV: 46%

Bittertje, Zuurtje & Zoetje

Ha, kijk, nog een Distillery Exclusive. Dan moet het sample wel van Benny J komen, toch? Uiteraard. Deze keer een blend die op voormalige rode wijnvaten van kastanje rijpte, stel je voor. Dit type vaten wordt vooral in Zuid-Europese landen gebruikt (Italië, Spanje en Portugal). Het heeft de whiskey alvast een mooi koper kleurtje met een roze schijn bezorgd.

De neus begint wat gesloten, maar met een beetje handwarmte kan hem overtuigen om mooie toetsen van rood fruit vrij te geven. Denk maar aan aardbeien en kersen, aangevuld met een handjevol hazel- en walnoten. Dat wordt nog verder aangevuld met een hint van melkchocolade en rozijntjes. Er zit ook een element in dat me aan pas geboend leder doet denken. Alles bij elkaar een best aangename neus, hoor.

Ah, goeie body. Deze plakt aan je tanden. En onmiddellijk mooi zoet zonder enige offnote die je vaak bij rode wijnvaten hebt. Deze is niet vineus – hoewel je echt wel de rode wijn proeft – maar lekker zoet en kruidig op meer rood fruit, maar ook licht bittere walnoten en kaneel. Prima balans. Midpalate lijkt hij zelfs wat zoeter te worden dan bij de aanzet, alsof er een druppeltje honing in mijn glas gevallen is. Ik vind het prima. De whiskey offreert meer – veel meer – dan de neus aankondigde.

Pas in de finish krijg ik plots wat tannine die voor een drogend effect zorgt, terwijl de rode wijn zich nu echt wel manifesteert. Een bittertje, zuurtje en zoetje tegelijkertijd op het sterfbed.

Mooi! Bedankt, Benny. Dat bespaart mij voorlopig het opentrekken van de fles die ik zelf meebracht uit Dublin.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).