Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jameson IPA Edition

Tasting Notes Posted on 25/03/2024 16:30

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson IPA Edition
Kleur: oud goud
ABV: 40%

India Pale Ale Finish

Jameson had enkele jaren geleden een zogenaamde ‘Cask Mates’ serie – waarvan ik de Stout Cask niet bepaald kon appreciëren – maar heeft de verpakking van de op biervaten gefinishte whiskeys lichtjes aangepakt. Deze release uit 2023 kreeg gewoon het label IPA Edition mee en werd dus in dat type vaten gefinisht. Hopelijk valt deze me beter mee dan de Stout Cask versie…

Mierzoete, doch frisse neus op Fanta met een scheutje grenadinesiroop en zelfs een hint van tropisch fruit, zij het wel subtiel. In alle eerlijkheid een niemendalletje, maar niets mis mee.

De body is zo goed als waterachtig, jammer genoeg. De smaak is zacht snoeperig op Supermanlogos en sultanas, met wat abrikozen in de mix. Zachte kruidigheid als van zoethout en een mespuntje peper. Maar allemaal erg vriendelijk en toegankelijk. Hij valt me alvast beter mee op de tong dan op de neus.

De finish is relatief kort, maar biedt niets nieuws.

Dit valt me stukken beter mee dan de Stout Cask editie, maar het blijft een heel eenvoudige, erg toegankelijke allemansvriend. Dat gezegd zijnde kost een flesje amper 30 EUR, dus laten we niet te kritisch zijn, toch?

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Crystal Malt

Tasting Notes Posted on 25/03/2024 12:30

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Crystal Malt, OB 2024, Virgin American Oak Barrels
Kleur: goud
ABV: 46%

Crystal Malt

Dit mag gerust een wereldpremière genoemd worden. Teeling lanceerde op 29 februari de allereerste tripel gedistilleerde Ierse whiskey vervaardigd van Crystal Malt, een mout die verkregen wordt door tijdens het mouten het graan bloot te stellen aan extra hitte om zo de suikers te kristalliseren. Het resultaat zou extra toetsen van karamel en toffee moeten opleveren. De whiskey werd gerijpt op Virgin American Oak barrels. Was initieel enkel te verkrijgen in The Loop, de duty-free shop in Dublin Airport, maar wordt nu uitgerold naar wat ze key markets noemen en dat betekent dat het niet lang meer duurt voordat hij ook bij ons op het schap staat.

Oh, mooie neus! Snoeperig zoet op jonge appeltjes en gestoofde peren met flink wat vanille, Graeffe suiker, karamel en toffee – volledig volgens verwachting – opgesmukt met zachte houtkruiden, dankzij de Virgin American Oak barrels. Complex? Neen. Lekker? Zeer zeker!

Lekker olieachtig. Hij pakt de tong helemaal in. En uiteraard zijn het de zoete toetsen van toffee, karamel en een karrenvracht aan smeuïge honing die de plak zwaaien. Maar daaronder zit een mooie kruidigheid die voor warmte zorgt, alsook iets van vers gebakken abrikozentaartjes op zondagmorgen. Heerlijk!

Een mooie, lange en lekker zoete finish op kaneel en karamel is mijn deel.

Deze mag dan al voor de zoetekauwen onder ons zijn (ikke, ikke!), het is gewoon een heerlijke Ierse whiskey. En uniek, dat mag gezegd. Prijs zal zo’n 80 EUR zijn. En dat is hij dubbel en dwars waard. Hier haal ik wat flessen van in huis.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Red Wine Chestnut

Tasting Notes Posted on 25/03/2024 06:30

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Red Wine Chestnut Distillery Exclusive
Kleur: koper
ABV: 46%

Bittertje, Zuurtje & Zoetje

Ha, kijk, nog een Distillery Exclusive. Dan moet het sample wel van Benny J komen, toch? Uiteraard. Deze keer een blend die op voormalige rode wijnvaten van kastanje rijpte, stel je voor. Dit type vaten wordt vooral in Zuid-Europese landen gebruikt (Italië, Spanje en Portugal). Het heeft de whiskey alvast een mooi koper kleurtje met een roze schijn bezorgd.

De neus begint wat gesloten, maar met een beetje handwarmte kan hem overtuigen om mooie toetsen van rood fruit vrij te geven. Denk maar aan aardbeien en kersen, aangevuld met een handjevol hazel- en walnoten. Dat wordt nog verder aangevuld met een hint van melkchocolade en rozijntjes. Er zit ook een element in dat me aan pas geboend leder doet denken. Alles bij elkaar een best aangename neus, hoor.

Ah, goeie body. Deze plakt aan je tanden. En onmiddellijk mooi zoet zonder enige offnote die je vaak bij rode wijnvaten hebt. Deze is niet vineus – hoewel je echt wel de rode wijn proeft – maar lekker zoet en kruidig op meer rood fruit, maar ook licht bittere walnoten en kaneel. Prima balans. Midpalate lijkt hij zelfs wat zoeter te worden dan bij de aanzet, alsof er een druppeltje honing in mijn glas gevallen is. Ik vind het prima. De whiskey offreert meer – veel meer – dan de neus aankondigde.

Pas in de finish krijg ik plots wat tannine die voor een drogend effect zorgt, terwijl de rode wijn zich nu echt wel manifesteert. Een bittertje, zuurtje en zoetje tegelijkertijd op het sterfbed.

Mooi! Bedankt, Benny. Dat bespaart mij voorlopig het opentrekken van de fles die ik zelf meebracht uit Dublin.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).