Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Crystal Malt, OB 2024, Virgin American Oak Barrels
Kleur: goud
ABV: 46%

Crystal Malt

Dit mag gerust een wereldpremière genoemd worden. Teeling lanceerde op 29 februari de allereerste tripel gedistilleerde Ierse whiskey vervaardigd van Crystal Malt, een mout die verkregen wordt door tijdens het mouten het graan bloot te stellen aan extra hitte om zo de suikers te kristalliseren. Het resultaat zou extra toetsen van karamel en toffee moeten opleveren. De whiskey werd gerijpt op Virgin American Oak barrels. Was initieel enkel te verkrijgen in The Loop, de duty-free shop in Dublin Airport, maar wordt nu uitgerold naar wat ze key markets noemen en dat betekent dat het niet lang meer duurt voordat hij ook bij ons op het schap staat.

Oh, mooie neus! Snoeperig zoet op jonge appeltjes en gestoofde peren met flink wat vanille, Graeffe suiker, karamel en toffee – volledig volgens verwachting – opgesmukt met zachte houtkruiden, dankzij de Virgin American Oak barrels. Complex? Neen. Lekker? Zeer zeker!

Lekker olieachtig. Hij pakt de tong helemaal in. En uiteraard zijn het de zoete toetsen van toffee, karamel en een karrenvracht aan smeuïge honing die de plak zwaaien. Maar daaronder zit een mooie kruidigheid die voor warmte zorgt, alsook iets van vers gebakken abrikozentaartjes op zondagmorgen. Heerlijk!

Een mooie, lange en lekker zoete finish op kaneel en karamel is mijn deel.

Deze mag dan al voor de zoetekauwen onder ons zijn (ikke, ikke!), het is gewoon een heerlijke Ierse whiskey. En uniek, dat mag gezegd. Prijs zal zo’n 80 EUR zijn. En dat is hij dubbel en dwars waard. Hier haal ik wat flessen van in huis.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).