Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Black Forest Vermouth Cask, OB 2023, Distillery Exclusive
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Belsazar

Vermout out het Zwarte Woud? Jawel, Teeling heeft de hand kunnen leggen op zo’n vat(en) om daar hun whiskey op te laten finishen en bood deze vorig jaar als Distillery Exclusive aan. Nu moet ik bekennen dat ik maar één merk vermout uit het Zwarte Woud ken en dat is Belsazar. Ik neem de gok en zet dat meteen als titel van deze tasting note. Het spreekt bijna vanzelf dat mijn makker Benny J hier een fles van te pakken kreeg. Ik ben maar wat blij dat ik er een sample van kreeg. Dit is wellicht de bleekste Teeling die ik ooit in het glas had.

Excellent zoete en snoeperige neus op Supermanlogos (u weet wel, de driehoekige, gesuikerde, gummi snoepjes met de smaak van perzik) waarbij de whiskey en de vermout samen het voetlicht delen. Zachte, herbale kant ook, duidelijk afkomstig van botanicals. Blind zou je me hebben kunnen wijsmaken dat ik aan een witte vermout zat te snuffelen.

Ook op smaak is het van dattum. Ware het niet dat de whiskey op 46% gebotteld is, ik zou wederom hebben kunnen vermoeden dat ik een vermout proefde. Snoeperig zoet op perzik, maar nu ook abrikozen en wat ananas, met een hint van vanille en wederom die panoplie aan groene kruiden.

De finish ligt perfect in het verlengde: snoeperig en zacht gekruid. Speels.

Dit moet je wel als aperitief sippen, maar laat dat nu net mijn favoriete whisk(e)y moment zijn. Dus… dankjewel, Benny. Dit was fun!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).