Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Method and Madness Single Pot Still Virgin Garryana Oak Barrels
Kleur: goud
ABV: 46%

Oregon

Method and Madness is een spirit merk dan ontsproot aan het brein van enkele distilleerders bij Midleton. Ze innoveren er op los en distilleren op erg kleine schaal en rijpen dan op ex-bourbonvaten. Alvorens de Single Pot Still whiskey te bottelen, krijgt deze wel nog een finish op een speciaal vat. Zo gaan we er nu vier op een rijtje zetten en beginnen doen we met deze Virgin Garryana Oak. Dat klinkt fancy, maar is eigenlijk een heel gewone Amerikaanse eik, weliswaar uit de Pacific Northwest regio (van het zuiden van California tot het zuidwesten van British Columbia), ook wel bekend onder de naam Garry Oak of Oregon Oak.

De neus is niet onaardig, maar betrekkelijk eenvoudig. Appelmoes, sultanas en een toefje rubber. Lijkt me relatief jong.

Op smaak is het al een pak beter. Opnieuw appelmoes en sultanas, maar ook toetsen van karamel, cake met abrikozen en wat zwarte peper. Getoaste eik. Pittig zonder pikant te worden. Mooi.

Op de relatief korte afdronk wordt ik nog getrakteerd kruidnagel, moutsuikers en iets wat me aan koffiegruis doet denken.

Innovatief? Wellicht. Lekker? Best. Hoogvlieger? Dat niet bepaald. En dan vind ik 110 EUR toch net iets te veel van het goede.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).