Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Method and Madness Single Pot Still Virgin Garryana Oak

Tasting Notes Posted on 19/03/2024 16:30

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Method and Madness Single Pot Still Virgin Garryana Oak Barrels
Kleur: goud
ABV: 46%

Oregon

Method and Madness is een spirit merk dan ontsproot aan het brein van enkele distilleerders bij Midleton. Ze innoveren er op los en distilleren op erg kleine schaal en rijpen dan op ex-bourbonvaten. Alvorens de Single Pot Still whiskey te bottelen, krijgt deze wel nog een finish op een speciaal vat. Zo gaan we er nu vier op een rijtje zetten en beginnen doen we met deze Virgin Garryana Oak. Dat klinkt fancy, maar is eigenlijk een heel gewone Amerikaanse eik, weliswaar uit de Pacific Northwest regio (van het zuiden van California tot het zuidwesten van British Columbia), ook wel bekend onder de naam Garry Oak of Oregon Oak.

De neus is niet onaardig, maar betrekkelijk eenvoudig. Appelmoes, sultanas en een toefje rubber. Lijkt me relatief jong.

Op smaak is het al een pak beter. Opnieuw appelmoes en sultanas, maar ook toetsen van karamel, cake met abrikozen en wat zwarte peper. Getoaste eik. Pittig zonder pikant te worden. Mooi.

Op de relatief korte afdronk wordt ik nog getrakteerd kruidnagel, moutsuikers en iets wat me aan koffiegruis doet denken.

Innovatief? Wellicht. Lekker? Best. Hoogvlieger? Dat niet bepaald. En dan vind ik 110 EUR toch net iets te veel van het goede.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Irish Single Malt 13 Year Old 2008 Lichtburg #7 Rolf Kaspar

Tasting Notes Posted on 19/03/2024 12:30

Distilleerderij: onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 13 Year Old 2008/2022 Lichtburg #7, Rolf Kaspar, Ex-PX Sherry Cask #29597, 297 bts
Kleur: koper
ABV: 58.1%

Don’t Quote Me

De 7e editie van de Lichtburg reeks van Duits onafhankelijk bottelaar Rolf Kaspar is een jongeling die op een voormalig PX sherryvat mocht rijpen gedurende 13 jaar. De distilleerderij blijft geheim, maar dat hij lekker is, daar twijfel ik eerlijk gezegd niet aan. Tot nu toe zijn alle Lichtburg expressies mij heel erg bevallen. En uiteraard was ook dit weer een sample dat ik van mijn maatje Benny kreeg.

Zoete, doch alcoholische neus op cacaopoeder, appelmoes, rozijntjes en geroosterde amandelnoten. Dat evolueert naar marsepein en peperkoek met nog wat snuiftabak en pruimenconfituur. Helemaal op de achtergrond, bijna niet te merken, krijg ik ook nog iets van sulfer. Een vers afgestreken lucifer, zeg maar. Het stoort amper.

Goeie body en onmiddellijk zoetzuur en fruitig. Denk rozijnen, pompelmoes, maar ook kersen en dadels en zelfs wat gekonfijte ananas. Echter, flink wat hout ook, wat hem scherp en droog maakt. Bijna astringent, eerlijk gezegd. De noten keren weer en er verschijnt een hint van melkchocolade.

De afdronk is erg lang, maar ook bitter, droog en erg kruidig. Ik hap zelfs even naar adem en ga op zoek naar een glas water.

Iets te scherp om helemaal te bekoren, moet ik zeggen, maar lekker is hij zeker. Ik meen de Great Northern Distillery te herkennen, maar don’t quote me, want zeker ben ik daar niet van.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Irish Single Malt 21 Year Old 2001 Lichtburg #6 Rolf Kaspar

Tasting Notes Posted on 19/03/2024 06:30

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 21 Year Old 2001/2022 Lichtburg #6, Rolf Kaspar, Ex-Bourbon Cask #22, 196 bts
Kleur: goud
ABV: 53.4%

Twee Druppels Water

Het Duitse Rolf Kaspar bottelt regelmatig Ierse single casks onder de noemer ‘Lichtburg’, een historische bioscoop in Essen die in 1928 open ging en een belangrijke rol speelde voor de Duitse propagandamachine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik proef vandaag een 21-jarige Bushmills die in april 2001 te slapen werd gelegd. Dit is vat 22. Er werd op hetzelfde moment een zustervat – 19 – eveneens in het warehouse gelegd dat ook door deze onafhankelijke bottelaar werd gebotteld op hetzelfde moment. Een head-to-head kon dus niet uitblijven. Ook bij deze staat op het label te lezen ‘ex-bourbon cask peated’ wat me doet vermoeden dat het een vat was dat eerder een geturfde whisky bevatte dan dat de mout geturfd werd.

Ha! De neus is twee druppels water met vat 19. Subtiele turf die papaya, abrikozen en ander fruit vooraf gaat. Geen kiwi deze keer, maar wel onrijpe banaan. Betrekkelijk romig ook. Gezoete boter en vanille en een hint van eikenhout.

Op smaak is deze net iets minder fruitig en lijkt de peat meer uitgesproken. De rookontwikkeling is minder subtiel dan de neus deed vermoeden, terwijl ook hier agrums verschijnen, maar dan eerder in de vorm van roze pompelmoes. Wordt vanaf de tweede slok lekker warm in de mond. Zacht drogend en licht prikkelend tegelijkertijd. Prima sterkte.

De finish is lang, zoet, rokerig en zacht drogend.

Die twee zustervaten zijn een eeneiige tweeling! Bedankt, Benny. Wat een lekkere Ierse whiskey, zeg!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).