Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 21 Year Old 2001/2022 Lichtburg #6, Rolf Kaspar, Ex-Bourbon Cask #22, 196 bts
Kleur: goud
ABV: 53.4%

Twee Druppels Water

Het Duitse Rolf Kaspar bottelt regelmatig Ierse single casks onder de noemer ‘Lichtburg’, een historische bioscoop in Essen die in 1928 open ging en een belangrijke rol speelde voor de Duitse propagandamachine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik proef vandaag een 21-jarige Bushmills die in april 2001 te slapen werd gelegd. Dit is vat 22. Er werd op hetzelfde moment een zustervat – 19 – eveneens in het warehouse gelegd dat ook door deze onafhankelijke bottelaar werd gebotteld op hetzelfde moment. Een head-to-head kon dus niet uitblijven. Ook bij deze staat op het label te lezen ‘ex-bourbon cask peated’ wat me doet vermoeden dat het een vat was dat eerder een geturfde whisky bevatte dan dat de mout geturfd werd.

Ha! De neus is twee druppels water met vat 19. Subtiele turf die papaya, abrikozen en ander fruit vooraf gaat. Geen kiwi deze keer, maar wel onrijpe banaan. Betrekkelijk romig ook. Gezoete boter en vanille en een hint van eikenhout.

Op smaak is deze net iets minder fruitig en lijkt de peat meer uitgesproken. De rookontwikkeling is minder subtiel dan de neus deed vermoeden, terwijl ook hier agrums verschijnen, maar dan eerder in de vorm van roze pompelmoes. Wordt vanaf de tweede slok lekker warm in de mond. Zacht drogend en licht prikkelend tegelijkertijd. Prima sterkte.

De finish is lang, zoet, rokerig en zacht drogend.

Die twee zustervaten zijn een eeneiige tweeling! Bedankt, Benny. Wat een lekkere Ierse whiskey, zeg!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).