Distilleerderij: onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 13 Year Old 2008/2022 Lichtburg #7, Rolf Kaspar, Ex-PX Sherry Cask #29597, 297 bts
Kleur: koper
ABV: 58.1%

Don’t Quote Me

De 7e editie van de Lichtburg reeks van Duits onafhankelijk bottelaar Rolf Kaspar is een jongeling die op een voormalig PX sherryvat mocht rijpen gedurende 13 jaar. De distilleerderij blijft geheim, maar dat hij lekker is, daar twijfel ik eerlijk gezegd niet aan. Tot nu toe zijn alle Lichtburg expressies mij heel erg bevallen. En uiteraard was ook dit weer een sample dat ik van mijn maatje Benny kreeg.

Zoete, doch alcoholische neus op cacaopoeder, appelmoes, rozijntjes en geroosterde amandelnoten. Dat evolueert naar marsepein en peperkoek met nog wat snuiftabak en pruimenconfituur. Helemaal op de achtergrond, bijna niet te merken, krijg ik ook nog iets van sulfer. Een vers afgestreken lucifer, zeg maar. Het stoort amper.

Goeie body en onmiddellijk zoetzuur en fruitig. Denk rozijnen, pompelmoes, maar ook kersen en dadels en zelfs wat gekonfijte ananas. Echter, flink wat hout ook, wat hem scherp en droog maakt. Bijna astringent, eerlijk gezegd. De noten keren weer en er verschijnt een hint van melkchocolade.

De afdronk is erg lang, maar ook bitter, droog en erg kruidig. Ik hap zelfs even naar adem en ga op zoek naar een glas water.

Iets te scherp om helemaal te bekoren, moet ik zeggen, maar lekker is hij zeker. Ik meen de Great Northern Distillery te herkennen, maar don’t quote me, want zeker ben ik daar niet van.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).