Bottelaar: van Wees
Regio: Ierland
Fles: County of Antrim 17 Year Old 2004 The Ultimate, van Wees 2021, Bourbon barrels #12831+12832, 473 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Bushmills

Van Wees, de Nederlandse bottelaar, staat bekend om zijn single cask releases onder het label The Ultimate. De labels op de flessen hebben in decennia amper een wijzing ondergaan: altijd dezelfde afbeelding en tekst in het rood… tenzij het om een Ierse whiskey gaat, want dan wordt de tekst groen ingekleurd. In het glas zit een vatting van 2 bourbon barrels van een niet-nader-genoemde distilleerderij in de County of Antrim. Voor de on-geïnitieerden: da’s dus Bushmills. En da’s wel bijzonder om twee redenen. Vooreerst is het de allereerste keer dan van Wees een Bushmills gebotteld heeft en ten tweede is het net die distilleerderij die al van begin af aan altijd op het label wordt afgebeeld. Ha!

De neus is lekker waxy en fruitig op kiwi, banaan en limoen. Wine gums, boterbloemetjes, varens in de zon. Abrikoos, perzik, vers afgereden gras. Hint van amandelschaafsel. Erg aangenaam, hoor.

Op smaak is het een prima verderzetting van de neus, met een mooi kruidig randje. Wit fruit, banaan, kruisbessen, limoen en mandarijn, mooi aangevuld met een toets van karamel en munt. Lijkt wat aan kracht te winnen, zelfs. Midpalate begin ik de alcohol een beetje te voelen. En het doet ‘m deugd.

De afdronk is fruitig, maar ook herbaal met flink wat groene kruiden en drogende eik.

Een fruitbommetje van Bushmills, dat is altijd leuk. Dankjewel, Benny J!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).