Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Two Stacks Single Malt Double Barrel

Tasting Notes Posted on 14/03/2024 16:30

Distilleerderij: Great Northern Distillery
Regio: Ierland
Fles: Two Stacks Single Malt Double Barrel ‘Dram in a Can’, 100ml
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Whiskey on the Go

Dram in a Can, het moet niet gekker worden. Two Stacks brengt op die manier (maar gelukkig ook gewoon in een fles) whiskey op de markt. Hun single malt werd aangekocht bij de Great Northern Distillery en gebotteld op 43% in blikjes van 100ml (wat ik al een flinke portie vind). Double Barrel verwijst in dit geval naar de rijping op bourbon en oloroso sherryvaten. Er werd gebruik gemaakt van 50% double malt, 40% tripel malt en 10% peated malt.

Ik vind de neus een beetje stinken, eerlijk gezegd. Zelfs na tien minuten ademen in het glas blijft een soort putgeurtje hangen, alsook iets metalig alsof ik hem uit blik geschonken heb… oh, wacht… Neen, alle gekheid op een stokje: ik krijg wat wit fruit, donker fruit, hout en geroosterde noten. Maar de onaangename geuren overheersen toch, ben ik bang.

Op smaak valt het al stukken beter mee, wat me doet vermoeden dat het effectief het blik is dat hem op de neus geen deugd gedaan heeft. Nu meer donker fruit als appelsien en rozijnen, perzik en gekonfijte abrikoos, aangevuld met mooie houtkruiden en zachte tannine. Op smaak zit er geen enkele off-note in.

De afdronk is relatief lang en pittig gekruid.

Nou, doe voor mijn whiskey on the go maar een heupflesje dat ik afvul met deze whiskey uit een gewone, glazen fles.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



County of Antrim 17 Year Old 2004 The Ultimate

Tasting Notes Posted on 14/03/2024 12:30

Bottelaar: van Wees
Regio: Ierland
Fles: County of Antrim 17 Year Old 2004 The Ultimate, van Wees 2021, Bourbon barrels #12831+12832, 473 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Bushmills

Van Wees, de Nederlandse bottelaar, staat bekend om zijn single cask releases onder het label The Ultimate. De labels op de flessen hebben in decennia amper een wijzing ondergaan: altijd dezelfde afbeelding en tekst in het rood… tenzij het om een Ierse whiskey gaat, want dan wordt de tekst groen ingekleurd. In het glas zit een vatting van 2 bourbon barrels van een niet-nader-genoemde distilleerderij in de County of Antrim. Voor de on-geïnitieerden: da’s dus Bushmills. En da’s wel bijzonder om twee redenen. Vooreerst is het de allereerste keer dan van Wees een Bushmills gebotteld heeft en ten tweede is het net die distilleerderij die al van begin af aan altijd op het label wordt afgebeeld. Ha!

De neus is lekker waxy en fruitig op kiwi, banaan en limoen. Wine gums, boterbloemetjes, varens in de zon. Abrikoos, perzik, vers afgereden gras. Hint van amandelschaafsel. Erg aangenaam, hoor.

Op smaak is het een prima verderzetting van de neus, met een mooi kruidig randje. Wit fruit, banaan, kruisbessen, limoen en mandarijn, mooi aangevuld met een toets van karamel en munt. Lijkt wat aan kracht te winnen, zelfs. Midpalate begin ik de alcohol een beetje te voelen. En het doet ‘m deugd.

De afdronk is fruitig, maar ook herbaal met flink wat groene kruiden en drogende eik.

Een fruitbommetje van Bushmills, dat is altijd leuk. Dankjewel, Benny J!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Great Northern 5 Year Old The Whisky Blues

Tasting Notes Posted on 14/03/2024 06:30

Distilleerderij: Great Northern Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Great Northern 5 Year Old The Whisky Blues, Cask #TWB02, 1266 bts
Kleur: goud
ABV: 58.2%

Misleidend

The Great Northern Distillery is een distilleerderij in Dundalk, opgericht door John Teeling, die vooral spirit maakt op bestelling. Een beetje als een craft brewer, maar dan met spirit en op bijzonder grote schaal. Ze kunnen met hun drie column stills maar liefst 30 miljoen liter graan whiskey maken en met hun drie kopen pot stills stoken ze maar liefst 15 miljoen malt whiskey per jaar. Wat nu in het glas zit is een 5-jarige malt, gebotteld door het Taiwanese The Whisky Blues.

Op de neus krijg ik voornamelijk vanille, munt en appelmoes… maar weinig meer, moet ik bekennen. Compleet foutloos en aangenaam, maar tegelijkertijd erg eenvoudig en een tikkeltje saai.

De body is aan de lichte kant, maar niet verkeerd. De smaak is veel boeiender dan de neus deed vermoeden. Nu krijg ik ook flink wat kruiden en toetsen van tropisch fruit, inclusief wat abrikozen en banaan. Ja, dit wordt zelfs erg lekker. Hoera!

De afdronk is middellang en heerlijk fruitig met een snufje witte peper op het sterfbed.

Laat u niet misleiden door de eenvoudige neus. Op de tong is het een waar feestje. Verrassend voor zo’n jong beestje.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).