Distilleerderij: Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Prunier 44 Year Old 1967 Grande Champagne, OB 2011, 637 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.8%

Palissander

Prunier is een bekend cognachuis, natuurlijk. Zelfs voor een cognac-leek als ik is het al de 21e expressie van dit huis die ik aan de lippen mag zetten. Sterker nog, ik proefde eerder al een Prunier uit 1967, toen op 51.9% en na 53 jaar gebotteld voor The Purist, een Belgisch onafhankelijk bottelaar. Deze zit op een iets hoger alcoholpercentage en is een pak jonger, want reeds gebotteld in 2011.

Heerlijk intense neus op bloedappelsienen, wierookstaafjes en palissander (that’s a first!). Daaronder zitten nog enkele mooie toetsen van gedroogde aardbeien en roze pompelmoes verborgen. Turks Fruit! Maar ook tijm en rozemarijn. Hier is erg veel aan de gang… en het is allemaal om ter mooist.

Nou, de eerste slok is toch wel een trap tegen de tanden met flink wat kruidige eik, muskaatnoot en kruidnagel, alvorens de boel wat verzacht wordt door rozenblaadjes, matcha thee en munt. En de speekselklieren moeten flink aan de slag om de bloedappelsien weer te voelen schitteren. Nog iets van cacao naar het einde toe.

De kruiden deemsteren erg langzaam weg in de heerlijk lange afdronk, waardoor de pompelmoes, maar vooral de munt, het laatste woord krijgen.

Prunier verbouwt niet zelf zijn druiven, maar is gespecialiseerd in het kopen en blenden van eaux-de-vie van andere producenten. Ze doen dat goed!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).