Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Tiffon 1995 Grande Champagne Malternative Belgium #28 ‘Le Vigilant’

Tasting Notes Posted on 15/02/2024 16:30

Distilleerderij: Tiffon
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Tiffon 1995 Grande Champagne Malternative Belgium #28 ‘Le Vigilant’, 480 bts
Kleur: koper
ABV: 40.86%

De Wachter

Mijn allereerste Cognac Tiffon, dankzij Malternative-Belgium. Wie anders? Het huis werd in 1875 opgericht in de Rue des Meuniers in Jarnac door Médéric Tiffon. Ik was daar vorige zomer nog! Vlak na de tweede wereldoorlog huwt Edith Rousseau, de nicht van Médéric en erfgename van het huis, met een Noorse man, Braastad genaamd. Aan de oevers van de Charente staat een prachtig pand, maar de productie is al sinds 1926 ondergebracht in Mainxe, op zo’n 5 minuten rijden van Jarnac. In 1965 werd die distilleerderij overigens volledig vernieuwd. In het glas zit een Tiffon 1995, door Pieter en Ysatis gedoopt tot ‘Le Vigilant’ – oftewel De Wachter – met de uil op het alweer prachtige label die de wijngaarden van Chateau Triac onder zijn hoede heeft. Merk het ABV op: twee cijfers na de komma. Da’s wel heel erg precies.

Frisse, florale neus op lentebloesems die een mooie fruitigheid vooraf gaat. Ik ontwaar vooral sappige, witte perzik en gedroogde abrikozen, maar daaronder zit wel een mooie toets van chocolade verstopt. Het maakt deze cognac een tikkeltje speels, naar mijn mening. En dat gaat hem erg goed af.

De body is wat aan de lichte kant, moet ik zeggen. De gedroogde abrikozen komen nu eerst en domineren relatief lang. Ze geven de andere toetsen als de perzik en nu ook een gekonfijte appelsienschil het nakijken. Iets van geroosterde noten verschijnt, terwijl een zachte kruidigheid hem een licht drogende toets geeft. Minder zoet dan de neus beloofde, maar wel subtiel complex en elegant.

Dat drogende effect zet zich helemaal door in de middellange afdronk, die lekker kruidig blijft tot de laatste snik.

Mooie introductie tot dit huis, wat mij betreft. En dat voor 125 EUR? Je moet al een uil zijn (ziet u wat ik daar deed?) om die te laten staan.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Prunier 44 Year Old 1967 Grande Champagne

Tasting Notes Posted on 15/02/2024 06:30

Distilleerderij: Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Prunier 44 Year Old 1967 Grande Champagne, OB 2011, 637 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.8%

Palissander

Prunier is een bekend cognachuis, natuurlijk. Zelfs voor een cognac-leek als ik is het al de 21e expressie van dit huis die ik aan de lippen mag zetten. Sterker nog, ik proefde eerder al een Prunier uit 1967, toen op 51.9% en na 53 jaar gebotteld voor The Purist, een Belgisch onafhankelijk bottelaar. Deze zit op een iets hoger alcoholpercentage en is een pak jonger, want reeds gebotteld in 2011.

Heerlijk intense neus op bloedappelsienen, wierookstaafjes en palissander (that’s a first!). Daaronder zitten nog enkele mooie toetsen van gedroogde aardbeien en roze pompelmoes verborgen. Turks Fruit! Maar ook tijm en rozemarijn. Hier is erg veel aan de gang… en het is allemaal om ter mooist.

Nou, de eerste slok is toch wel een trap tegen de tanden met flink wat kruidige eik, muskaatnoot en kruidnagel, alvorens de boel wat verzacht wordt door rozenblaadjes, matcha thee en munt. En de speekselklieren moeten flink aan de slag om de bloedappelsien weer te voelen schitteren. Nog iets van cacao naar het einde toe.

De kruiden deemsteren erg langzaam weg in de heerlijk lange afdronk, waardoor de pompelmoes, maar vooral de munt, het laatste woord krijgen.

Prunier verbouwt niet zelf zijn druiven, maar is gespecialiseerd in het kopen en blenden van eaux-de-vie van andere producenten. Ze doen dat goed!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).