Distilleerderij: Tiffon
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Tiffon 1995 Grande Champagne Malternative Belgium #28 ‘Le Vigilant’, 480 bts
Kleur: koper
ABV: 40.86%

De Wachter

Mijn allereerste Cognac Tiffon, dankzij Malternative-Belgium. Wie anders? Het huis werd in 1875 opgericht in de Rue des Meuniers in Jarnac door Médéric Tiffon. Ik was daar vorige zomer nog! Vlak na de tweede wereldoorlog huwt Edith Rousseau, de nicht van Médéric en erfgename van het huis, met een Noorse man, Braastad genaamd. Aan de oevers van de Charente staat een prachtig pand, maar de productie is al sinds 1926 ondergebracht in Mainxe, op zo’n 5 minuten rijden van Jarnac. In 1965 werd die distilleerderij overigens volledig vernieuwd. In het glas zit een Tiffon 1995, door Pieter en Ysatis gedoopt tot ‘Le Vigilant’ – oftewel De Wachter – met de uil op het alweer prachtige label die de wijngaarden van Chateau Triac onder zijn hoede heeft. Merk het ABV op: twee cijfers na de komma. Da’s wel heel erg precies.

Frisse, florale neus op lentebloesems die een mooie fruitigheid vooraf gaat. Ik ontwaar vooral sappige, witte perzik en gedroogde abrikozen, maar daaronder zit wel een mooie toets van chocolade verstopt. Het maakt deze cognac een tikkeltje speels, naar mijn mening. En dat gaat hem erg goed af.

De body is wat aan de lichte kant, moet ik zeggen. De gedroogde abrikozen komen nu eerst en domineren relatief lang. Ze geven de andere toetsen als de perzik en nu ook een gekonfijte appelsienschil het nakijken. Iets van geroosterde noten verschijnt, terwijl een zachte kruidigheid hem een licht drogende toets geeft. Minder zoet dan de neus beloofde, maar wel subtiel complex en elegant.

Dat drogende effect zet zich helemaal door in de middellange afdronk, die lekker kruidig blijft tot de laatste snik.

Mooie introductie tot dit huis, wat mij betreft. En dat voor 125 EUR? Je moet al een uil zijn (ziet u wat ik daar deed?) om die te laten staan.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).