Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Trace, Imperial Stout Buffalo Trace Barrel Aged, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Buffalo Trace Stout

Dit is het laatste flesje van de Tack-biertjes dat ik uit mijn kelder pluk. Het betreft een Imperial Stout die gebrouwen werd in mei 2020 en dan door Johan Tack te slapen werd gelegd op een Buffalo Trace bourbonvat gedurende 10 maanden alvorens het te bottelen in maart 2021. Hij schenkt zo zwart als roet – uiteraard, zou ik zeggen – met een beige kraag, met fijne bellen, die relatief lang overeind blijft. Dat ziet er smakelijk uit.

De neus is uitstekend! Chokotoff, gestoofd witloof, geroosterde noten en een mooi bittertje als van vers gebrande koffiebonen. En, jawel, de bourbon schemert er hier netjes doorheen, wat hem een licht boozy toets geeft die me erg aanstaat.

Lekker volle, romige body. De koffie met zijn bittertje komt nu eerst, gevolgd door mokka en chocolade. Karamel treeft bij en maakt hier een echte zoete stout van. De bourbon is onmiskenbaar – dat moet wel een actief vat geweest zijn. Op het ruglabel is sprake van Bourbon Barrel #907827.

De afdronk is romig, bijna stroperig, zoet en simpelweg lang en lekker. Een kwartier na de laatste slok proef ik ‘m nog steeds.

Nou, dat is wat ze noemen ‘going out with a bang’! Ik had hem als laatste gehouden en dat bleek een goeie keuze, want dit is zonder enige twijfel mijn favoriet van deze reeks. Allez, Johan, wanneer mogen we ons aan de volgende reeks verwachten?

Geproefd door Mark Dermul op 28-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).