Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tack’Trace

Tasting Notes Posted on 21/01/2024 16:30

Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Trace, Imperial Stout Buffalo Trace Barrel Aged, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Buffalo Trace Stout

Dit is het laatste flesje van de Tack-biertjes dat ik uit mijn kelder pluk. Het betreft een Imperial Stout die gebrouwen werd in mei 2020 en dan door Johan Tack te slapen werd gelegd op een Buffalo Trace bourbonvat gedurende 10 maanden alvorens het te bottelen in maart 2021. Hij schenkt zo zwart als roet – uiteraard, zou ik zeggen – met een beige kraag, met fijne bellen, die relatief lang overeind blijft. Dat ziet er smakelijk uit.

De neus is uitstekend! Chokotoff, gestoofd witloof, geroosterde noten en een mooi bittertje als van vers gebrande koffiebonen. En, jawel, de bourbon schemert er hier netjes doorheen, wat hem een licht boozy toets geeft die me erg aanstaat.

Lekker volle, romige body. De koffie met zijn bittertje komt nu eerst, gevolgd door mokka en chocolade. Karamel treeft bij en maakt hier een echte zoete stout van. De bourbon is onmiskenbaar – dat moet wel een actief vat geweest zijn. Op het ruglabel is sprake van Bourbon Barrel #907827.

De afdronk is romig, bijna stroperig, zoet en simpelweg lang en lekker. Een kwartier na de laatste slok proef ik ‘m nog steeds.

Nou, dat is wat ze noemen ‘going out with a bang’! Ik had hem als laatste gehouden en dat bleek een goeie keuze, want dit is zonder enige twijfel mijn favoriet van deze reeks. Allez, Johan, wanneer mogen we ons aan de volgende reeks verwachten?

Geproefd door Mark Dermul op 28-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Tack’Teanich

Tasting Notes Posted on 21/01/2024 06:30

Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Teanich, Imperial Stout Teaninich Barrel Aged, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Teaninich

Johan Tack liet deze Imperial Stout brouwen in mei 2020 en legde hem dan 10 maanden lang op een voormalig whiskyvat van de Teaninich distilleerderij (hogshead #402) uit de Schotse Highlands alvorens het in maart 2021 te bottelen. Het schenkt gitzwart, zoals het hoort bij een stout, maar zonder ook maar enige vorm van kraag, wat er toch een beetje vreemd uitziet.

De neus is precies wat je van een stout mag verwachten: donkerzoet op koffie, chocolade, mokka, chicorei, aarde… dit ruikt wederom erg lekker.

Hij is lekker romig – nee, stroperig! – op smaak op chocolade en kandijsiroop, gevolgd door koffie en mokka. Slagroom! Dit is een vloeibaar dessert. Move over, Dame Blanche!

De afdronk evolueert van zoet naar zacht bitter en licht drogend.

Zet hier een koffie en een bolletje vanille-ijs naast en je bent gesteld. Heerlijk!

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).