Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Tean, Tripel Teaninich Barrel Aged, 330ml
Kleur: amber
ABV: 9%

Teaninch

Naast zijn quadrupels, liet Johan ook twee tripels op whiskyvaten rijpen. De eerste die we gaan proeven is deze Tack’Tean, gebrouwen in augustus 2020 en dan 12 maanden lang te rusten gelegd op een Teaninich ex-Bourbon Barrel #1708 om dan in augustus 2021 gebotteld te worden. Hij schenk amberkleurig met een spierwitte kraag van kleine belletjes, maar die niet lang stand houdt.

Fris en bitterzoet op toetsen van pompelmoes en ananas, een hint van perzik en zachte hoppigheid (is dat een woord?). Ik krijg ook nog iets van vanille, karamel en wat aardse toetsen. Ruwe gerst, zelfs. Aangenaam en uitnodigend.

Ook op smaak krijg ik die frisse, bittere toetsen die me in eerste instantie aan agrum doen denken. De toets van whisky schemert zachtjes door zonder te domineren, maar geeft er wel een zachte boozy toets aan en iets zoets als van honing en karamel. Lekker.

Ik ervaar de finish al eerder kort, maar los dat op door gewoon nog een flinke slok te nemen van deze gevaarlijk drinkbare tripel.

When Belgian Beer Meets Scotch Whisky is een plezante reeks whiskybieren, voor elk wat wils. En ik wil ze allemaal. Mooi werk, Johan!

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).