Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tack’Clyn

Tasting Notes Posted on 18/01/2024 16:30

Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Clyn, Tripel Clynelish Barrel Aged, 330ml
Kleur: amber
ABV: 9%

Clynelish

Oh, een tripel die op een Clynelish vat werd gerijpt, daar wek je mijn interesse wel mee. Ik was dan ook maar wat blij dat John Tack mij twee flesjes hiervan bezorgde. Deze tripel werd in augustus 2020 gebrouwen en dan 12 maanden te slapen gelegd op het Clynelish ex-bourbon barrel #2198 dat eerst die heerlijke, waxy malt had grootgebracht. Dan werd het bier gebotteld in de zomer van 2021. Het schenkt amber van kleur met een witte kraag, van middelgrote bellen, die lang blijft staan. Dit wordt ongetwijfeld genieten.

De neus is top! Het eerste wat ik ruik is… Clynelish, I kid you not! De whisky is onmiskenbaar. Geweldig. Dan volgen elkaar op, in sneltreintempo: abrikozen, sultanas, honing, toffee, banaan, gebakken appels besprenkeld met kaneel. Dit is bijzonder lekker.

Dankzij een flinke carbonatie komt deze lekker fris binnen, hoewel ik moet bekennen dat – ondanks ik hem erg lekker vind – hij de belofte van de neus niet helemaal kan waarmaken. Ja, het frisse fruit (abrikozen, perziken en sultanas) tekent present, maar de waxy toets van de whisky is wat verdwenen. Karamel en toffee krijg ik nog wel, alsook wat banaan, maar weg is de whisky. Desalniettemin een gevaarlijk drinkbare tripel, alweer.

Lekker zoete finish op honing en toffee, die me goesting doet krijgen nog een slok te nemen. Ik voeg de daad bij het woord.

Het basisbier is zonder twijfel hetzelfde, maar zowel deze tripel op Clynelish-vat als die op het Teaninch-vat zijn voldoende verschillend om het boeiend te houden. En lekker zijn ze allebei!

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Tack’Tean

Tasting Notes Posted on 18/01/2024 06:30

Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Tean, Tripel Teaninich Barrel Aged, 330ml
Kleur: amber
ABV: 9%

Teaninch

Naast zijn quadrupels, liet Johan ook twee tripels op whiskyvaten rijpen. De eerste die we gaan proeven is deze Tack’Tean, gebrouwen in augustus 2020 en dan 12 maanden lang te rusten gelegd op een Teaninich ex-Bourbon Barrel #1708 om dan in augustus 2021 gebotteld te worden. Hij schenk amberkleurig met een spierwitte kraag van kleine belletjes, maar die niet lang stand houdt.

Fris en bitterzoet op toetsen van pompelmoes en ananas, een hint van perzik en zachte hoppigheid (is dat een woord?). Ik krijg ook nog iets van vanille, karamel en wat aardse toetsen. Ruwe gerst, zelfs. Aangenaam en uitnodigend.

Ook op smaak krijg ik die frisse, bittere toetsen die me in eerste instantie aan agrum doen denken. De toets van whisky schemert zachtjes door zonder te domineren, maar geeft er wel een zachte boozy toets aan en iets zoets als van honing en karamel. Lekker.

Ik ervaar de finish al eerder kort, maar los dat op door gewoon nog een flinke slok te nemen van deze gevaarlijk drinkbare tripel.

When Belgian Beer Meets Scotch Whisky is een plezante reeks whiskybieren, voor elk wat wils. En ik wil ze allemaal. Mooi werk, Johan!

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).