Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Clyn, Tripel Clynelish Barrel Aged, 330ml
Kleur: amber
ABV: 9%

Clynelish

Oh, een tripel die op een Clynelish vat werd gerijpt, daar wek je mijn interesse wel mee. Ik was dan ook maar wat blij dat John Tack mij twee flesjes hiervan bezorgde. Deze tripel werd in augustus 2020 gebrouwen en dan 12 maanden te slapen gelegd op het Clynelish ex-bourbon barrel #2198 dat eerst die heerlijke, waxy malt had grootgebracht. Dan werd het bier gebotteld in de zomer van 2021. Het schenkt amber van kleur met een witte kraag, van middelgrote bellen, die lang blijft staan. Dit wordt ongetwijfeld genieten.

De neus is top! Het eerste wat ik ruik is… Clynelish, I kid you not! De whisky is onmiskenbaar. Geweldig. Dan volgen elkaar op, in sneltreintempo: abrikozen, sultanas, honing, toffee, banaan, gebakken appels besprenkeld met kaneel. Dit is bijzonder lekker.

Dankzij een flinke carbonatie komt deze lekker fris binnen, hoewel ik moet bekennen dat – ondanks ik hem erg lekker vind – hij de belofte van de neus niet helemaal kan waarmaken. Ja, het frisse fruit (abrikozen, perziken en sultanas) tekent present, maar de waxy toets van de whisky is wat verdwenen. Karamel en toffee krijg ik nog wel, alsook wat banaan, maar weg is de whisky. Desalniettemin een gevaarlijk drinkbare tripel, alweer.

Lekker zoete finish op honing en toffee, die me goesting doet krijgen nog een slok te nemen. Ik voeg de daad bij het woord.

Het basisbier is zonder twijfel hetzelfde, maar zowel deze tripel op Clynelish-vat als die op het Teaninch-vat zijn voldoende verschillend om het boeiend te houden. En lekker zijn ze allebei!

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).