Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 13 Year Old 2008/2022 The Whisky Jury for TastToe, FDC Oloroso Cask Finish, 202 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55%

FDC

Niet zo gek lang geleden werd ik enkele samples in de hand gedrukt door mijn makker Rony. Daar zat onder meer deze Caol Ila 2008 bij die exclusief voor TastToe werd gebotteld, een shop uit Boortmeerbeek waar ik al vaker ben gepasseerd. Ik leerde nog dat het vat geselecteerd werd door niemand minder dan The Whisky Jury en dat de malt bovendien 2 jaar werd gefinisht op een oloroso sherryvat van Fernando de Castilla. Er werden uiteindelijk 202 flessen gereleased.

Geweldig aromatische neus op maritieme elementen zoals scheepstouw, visnetten, dieselmotoren, roest en zeewier, maar opgeleukt met enkele – weliswaar subtiele – zoetere toetsen van de sherry.

Op smaak wordt dat prettig verdergezet, maar wel met een kleine trap tegen je tanden. De 55% laat zich in eerste instantie best voelen. Maar eens je speekselklieren de brand wat geblust hebben, word je verblijd met zowel brakke als zoete elementen, waarbij het DNA van het huis zich niet laat wegduwen. Flink maritiem, inderdaad. Stokvis, zeewier, oestersap en zelfs wat olijven en kappertjes. De enige duit die FDC hier in het zakje doet is een zachte toets van honing en een hint van abrikozen. Maar heel subtiel, helemaal niet dominant en precies gebalanceerd.

De afdronk is lang, bevredigend en geeft de sherry uiteindelijk toch de kans om nog even te schitteren. Wow!

Excellente vatkeuze, inderdaad. Als je snel bent kan je misschien nog een fles te pakken krijgen. Ze kost zo’n 135 EUR. Merci, Rony!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).